3 manieren om duplicate content te voorkomen

Verlies geen rankings in Google

Duplicate content heeft negatief effect op de vindbaarheid van je website in Google. Voorkom daarom duplicate content. GoalGorilla vertelt je hoe!

3 manieren om duplicate content te voorkomen op je website

Duplicate content, je hoort het begrip steeds vaker. Je moet het voorkomen! is dan het advies. En dat klopt! Waar voorheen een penalty de ranking van de pagina’s met de dubbele content aantastten, kan na de Panda en Penguin update zelfs de vindbaarheid van je gehele website in gevaar komen. Maar hoe voorkom je duplicate content? Wij leggen de drie beste manieren uit!

Wat is duplicate content eigenlijk?

Wanneer twee (of meer) webpagina’s dezelfde of bijna dezelfde inhoud hebben, is er sprake van duplicate content. Het betreft niet alleen dezelfde tekstomschrijving van je product of dienst, maar ook bijv. dezelfde titles en meta descriptions. Deze ‘dubbele content’ kan zowel binnen je eigen website voorkomen als verspreid over meerdere websites.

Wat vaak wordt gedacht, is dat twee websites met exact dezelfde vormgeving en structuur duplicate content is. Dat is niet waar! Bij duplicate content gaat het enkel en alleen om de tekst op de pagina. Zolang de tekst maar verschillend is, hoef je je niet druk te maken over duplicate content. Google kan alleen lezen, niet zien!

Duplicate content ontstaat sneller dan je denkt!

Direct wanneer je nieuwe website live gaat, is er al sprake van duplicate content. Je website is dan namelijk via twee URL’s bereikbaar voor Google, via http://www.voorbeeld.nl en http://voorbeeld.nl. Het verschil is www, maar dit kleine verschil zorgt al direct voor problemen (overigens is dit gemakkelijk op te lossen, zoals je verderop kunt lezen). Tegenwoordig komt deze oorzaak weer steeds vaker voor, omdat veel websites overstappen naar een beveiligde omgeving met een https-URL.

Een ander veelvoorkomende oorzaak van duplicate content is het dynamisch genereren van meerdere URL’s voor dezelfde pagina door het CMS. Zo is een homepage bijv. bereikbaar via http://www.voorbeeld.nl, maar ook via http://www.voorbeeld.nl/index en http://www.voorbeeld.nl/index.php. Maar duplicate content is ook het geval bij een printversie of een pdf-versie van een pagina, bij een webshop met een filter- of sorteerfunctie, of bij een meertalige website.

Maar zoals eerder benoemd, kan duplicate content ook voorkomen op meerdere websites. Wanneer je een artikel schrijft, en dit interessant wordt gevonden door anderen (of je biedt een artikel aan op een andere website om een kwalitatieve link te scoren), is de kans groot dat ze het letterlijk overnemen op hun website. Zonder een goede bronvermelding, is er sprake van duplicate content. Maar het kan ook voor komen wanneer een affiliate site de productomschrijving letterlijk overneemt van de leverancier. 

Kortom: er is sprake van duplicate content wanneer (nagenoeg) dezelfde content bereikbaar is via verschillende URL's.

 

>> Voorkom duplicate content! Vraag onze experts om hulp <<

 

De vervelende gevolgen van duplicate content

Wanneer er sprake is van het opzettelijk beïnvloeden van de ranking van de zoekresultaten, wordt dit bestraft door Google met een penalty. Want dit leidt tot slechte gebruikerservaring volgens Google. Een penalty kan betekenen dat je volledige website of een deel daarvan (tijdelijk) wordt verwijderd uit de Google index.

Over het algemeen geeft Google niet snel een penalty bij duplicate content. Maar het gevolg van duplicate content is dat Google slechts één pagina met die content opneemt in de zoekresultaten. Wanneer dat jouw pagina is, is dat uiteraard geen probleem. Maar helaas is dat vaak niet het geval! Google is niet altijd in staat om de originele versie van de content te ontdekken en deze dus te ranken, waardoor de schrijver van de goede content benadeeld wordt. Google geeft onder aan de zoekresultaten ook weer wanneer zij duplicate pages heeft weggelaten:

Google geeft duplicate content niet weer in de zoekresultaten

Andere vervelende gevolgen van duplicate content zijn:

  • Verlies van linkwaarde en rankings. De linkwaarde wordt verspreid over meerdere pagina’s. Dit zorgt voor lagere rankings.
  • Belangrijke pagina’s worden niet gecrawld. Wanneer de Googlebot je website gaat crawlen en veel dezelfde content tegenkomt, dan stopt hij al gauw. Met de kans dat jouw belangrijke pagina’s niet worden bekeken door de Googlebot.
  • Mogelijk minder pagina’s die worden geïndexeerd. Google stelt aan de hand van je autoriteit een limiet vast van hoeveel pagina’s zij maximaal indexeert. Wanneer je dus veel pagina’s hebt met dezelfde content, dan kun je gauw die limiet bereiken.

 

>> Rankings verloren? Vraag onze experts om hulp <<

 

Zo voorkom je duplicate content!

Je hebt drie manieren (los van de mogelijkheid dat je de content natuurlijk gewoon kunt verwijderen) om duplicate content, en daarmee dus negatief effect op je vindbaarheid in Google, te voorkomen: redirecten, canonical tag en unieke content.

1. Duplicate pages redirecten naar oorspronkelijke pagina

Met een redirect geef je aan dat de content op een bepaalde pagina is verplaatst naar een andere pagina. Google weet daardoor ook dat zij de oude URL niet meer op moet nemen in haar index. Wanneer je de oude URL invoert, word je automatisch doorverwezen naar de nieuwe URL. Voor de meeste doorverwijzingen is een 301 redirect het beste, want hierdoor wordt de linkwaarde, die de verdwenen pagina heeft, doorgegeven.

Een redirect gebruik je bijv. in de volgende situaties:

  • Aangeven welk domein je wilt gebruiken, dus bijv. http://voorbeeld.nl of http://www.voorbeeld.nl
  • Een website migratie, dus bij verandering van domeinnaam

 

Tip voor duplicate content

2. Met de canonical tag de oorspronkelijke pagina aangeven

Met een canonical tag geef je de originele variant van een pagina weer. Daarmee zorg je ervoor dat Google alle linkwaarde aan de originele pagina toekent en dat deze pagina wordt opgenomen in de Google index.

Met deze toevoeging zeg je dus eigenlijk dat er dubbele content aanwezig is op de website. De canonical tag voeg je toe in de <head> van de code van de duplicate pages. Je gebruikt hiervoor rel=”canonical”. Stel dat http://www.voorbeeld.nl/product12 de originele pagina is, dan ziet de canonical tag er als volgt uit:

<link rel=”canonical” href=”http://www.voorbeeld.nl/product12” />

De canonical tag gebruik je bijv. in de volgende situaties:

  • Je webshop heeft een filter- of een sorteerfunctie
  • Je hebt een meertalige website
  • Een pagina heeft ook een printversie of een pfd-versie

Waar bij een redirect alle verkeer wordt doorgestuurd naar de nieuwe URL, zowel de bezoekers als Google, is dat bij een canonical tag niet het geval. Alle URL’s blijven bestaan en het aantal bezoekers naar deze URL’s blijft ook meetbaar. De canonical tag is alleen bedoeld voor Google.

3. Schrijf unieke, relevante content op elke pagina

Eigenlijk is de boodschap van Google heel duidelijk: geen duplicate content. Google begrijpt steeds beter de behoeften van de zoeker en past daar ook de zoekresultaten op aan. Zij heeft niet voor niets als doel de meest relevante content voor de zoeker als eerste te tonen. En wanneer dit allemaal dezelfde content is, heeft de zoeker daar niets aan. Dus de beste, maar tevens meest uitdagende en tijdrovende manier om duplicate content te voorkomen, is zorgen dat elke pagina wordt voorzien van unieke content. Dit zorgt er tevens voor dat je in bredere zin beter vindbaar wordt in Google.

 

>> Meer weten over duplicate content of SEO? <<

Neem gerust contact op. Bel 0800-GOAL (4625) of stuur een e-mail naar mieszko@goalgorilla.com. Of lees meer over SEO hier.

 

Schrijf unieke teksten om duplicate content te voorkomen

 

 

Consulting Marketeer
Sjoerd Pijnappel

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten