4 winstgevende AdWords factoren

Maximaliseer rendement, voorkom ineffectiviteit

4 succesfactoren van AdWords adverteren: locatietargeting, advertentiepropositie en extensies, uitsluitzoekwoorden, procentuele bodinstellingen.

Ontdek 4 winstgevende factoren van AdWords adverteren

Ondernemers willen groeien. En groei gaat gepaard met winst. De waarde van adverteren in Google is je vast bekend. Maar is effectieve AdWords inzet dat ook? We noemen 4 AdWords factoren die je als ondernemer al snel veel winst kunnen opleveren. Winst in geld, in leads, in tijd en in besparingen.

1. Locatietargeting

Waar komt je hoogste omzet of meeste rendement vandaan? Dat kan heel Nederland zijn, maar ook Amsterdam, Schiphol of de Jordaan

adwords beheer schiphol locatietargeting
Bereik massa’s (wachtende) mensen op Schiphol - Foto: Franklin Heijnen, Flickr.com

Je maximaliseert rendement door strategisch te kiezen voor locaties. AdWords biedt in de VS zelfs de mogelijkheid om te targeten op universiteiten, zie ‘Harvard University’ hieronder.

locatietargeting adwords beheer goalgorilla
Winst vergroot je met strategische locatietargeting

Komt de meeste handel uit je lokale omgeving, dan wil je het meeste budget hieraan besteden. En niet aan heel het land. Dit kan met gescheiden campagnes. Komt de meeste handel niet uit specifieke omgevingen, dan is voorgenoemde werkwijze inefficiënt. Als één van de 4 P’s (van McCarthy), is 'Plaats' dus nog steeds cruciaal. Ook al bestond dit 4P-model al lang voor de pc, laat staan het internet.

2. Advertentiepropositie en -extensies

Je wilt graag communiceren wat ertoe doet bij je doelgroep. Hierbij is het belangrijk dat je kunt waarmaken wat je belooft. Bovendien moet je ook nog eens uniek zijn. Je hoort het al… het kost even tijd om een goede advertentietekst te schrijven. En een tekst die ook nog eens voor de hoogste ROI zorgt.

"What is it your audience doesn’t know that they don’t know about what they want?"

- Karen Tiber Leland over unique branding proposition op Entrepreneur.com

Gelukkig biedt AdWords de mogelijkheid om advertenties te testen. Door veel te testen weet je snel wat goed en minder goed werkt. Vergeet hierbij de inzet van advertentie-extensies niet. Extensies vergroten de zichtbaarheid van je advertenties. Zo kun je de advertentie uitbreiden met o.a. vermelding van je locatie, je telefoonnummer en highlights (bijv. ‘gratis verzending’). Extensies worden soms gecombineerd en soms afwisselend weergegeven.

advertentiepropositie extensie adwords beheer
Winst stijgt met effectieve advertentieboodschappen en -extensies

Meer informatie vind je op: support.google.com/adwords/answer/2375499?hl=nl

3. Uitsluitzoekwoorden

Stel je verhuurt boten en besluit om in Google te gaan adverteren. Welke groep mensen wil je dan bereiken? Alleen mensen die exact zoeken naar 'boot huren'? Of ook zij die breder zoeken? Denk aan 'goedkope boot huren' of 'sloep huren amsterdam'.

Uitsluitzoekwoorden helpen bij de inzet van brede zoekwoorden. Hiermee kun je een grote doelgroep bereiken en tegelijkertijd ongewenste matches voorkomen. Denk aan de verschijning van je advertentie bij de zoekopdracht 'jetski huren'. Jetski's verhuur je immers niet. En zonder 'jetski' uit te sluiten, verschijn je wel bij dit zoekwoord als je breed inzet op 'boot huren'.

uitsluitzoekwoorden adwords beheer goalgorilla
Winst in besparingen en/of tijd ontstaat met uitsluitzoekwoorden

Het uitsluiten van termen als 'gratis', 'tweedehands', 'vacature', 'cursus' en 'opleiding' hebben veel bedrijven baat bij. Winst in besparingen en/of tijd ontstaat na de juiste toepassing van uitsluitzoekwoorden.

Herleid de matches tussen je zoekwoorden en dat waar je doelgroep naar heeft gezocht. Sluit ongewenste matches uit. Deze opties zijn beschikbaar per campagne en advertentiegroep onder het tabblad zoekwoorden.

Meer informatie vind je op: support.google.com/adwords/answer/2453972?hl=nl

4. Procentuele bodinstellingen mobile

Mobile wordt in 80% van de gevallen gebruikt voor internet (surfen). In 17% van de gevallen voor online aankopen doen, aldus Marketingfacts.nl. Hoeveel omzet of leads krijg jij binnen via mobile? En is jouw website mobielvriendelijk (adaptive of responsive)?

AdWords biedt de mogelijkheid om per device je kosten per click (CPC) biedingen te wijzigen. Zie je weinig rendement uit mobile, besteed hier dan minder aan. Dit kan door procentuele verlagingen in te stellen. Maar hoe achterhaal je welk percentage voor jou het meest geschikt is? Google biedt met onderstaande formule een handige tool:

  • Mobiele bieding = (conversiepercentage voor mobiel / conversiepercentage voor desktops) - 1

Stuur op biedingen per device in lijn met je doelstellingen. De bodaanpassing voor mobiele apparaten is beschikbaar onder de instellingen van campagnes en advertentiegroepen.

procentuele bodaanpassing adwords beheer goalgorilla
Winst neemt toe door rekening te houden met mobile

Meer informatie vind je op: support.google.com/partners/answer/6209121?hl=nl

Aanvullende tips en reacties geef je hieronder. Extra tip: Bekijk ook Google Best Practices eens voor strategisch advies over belangrijke marketingtactieken voor zoekmachines.

Interesse in meer winst via Google AdWords? AdWords marktscan al vanaf €395.

Pak deze SEO kans Featured Snippets
Mail naar info@goalgorilla.com, spreek ons aan via chat of bel 0800 GOAL (4625)

 

Marketeer
Roderik Lurvink

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten