Kernwebsite voor uw gemeente

Vele voordelen en functionaliteiten.

Eén websitemodel met als doel het stimuleren van optimaal hergebruik van techniek, kennis en middelen tussen gemeenten.

Eén kernwebsite voor gemeenten: WIM

WIM is een Website en Intranet Model speciaal ontworpen door en voor gemeenten. Dit project is een initiatief van Coöperatieve Vereniging Dimpact; een landelijk samenwerkingsverband van gemeenten. Dimpact heeft dit initiatief opgezet om moderne integrale publieke dienstverlening te realiseren. Aangesloten gemeenten hebben daarom gezamenlijk een websitemodel ontwikkeld, met als doel optimaal hergebruik van techniek, kennis en middelen tussen gemeenten te stimuleren. GoalGorilla is één van de leveranciers van dit Drupal platform.

Dimpact werd kortgeleden gesteund door minister Ronald Plasterk. Hij heeft als ambitie: een uniformering van alle gemeentelijke websites. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) toetste eerder dit jaar de draagvlak voor het kernwebsiteconcept onder gemeenten. Conclusie was positief, zolang de lokale wensen van de gemeenten niet in de weg zouden staan. Ondertussen is Dimpact aan het werk gegaan, en heeft WIM ontwikkeld. Dit succes wordt erkend door minister Plasterk. Hij noemde in een Tweede Kamer debat WIM als best practice om te komen tot deze uniforme kernwebsite, iets waar verschillende kamerleden op hamerden. ‘Het op eigen houtje het wiel opnieuw uitvinden, leidt tot onnodige kosten en risico’s.’ Wij hadden het zelf niet beter kunnen zeggen!

De vele voordelen en functionaliteiten van een WIM-website

Dimpact heeft de visie dat standaardisatie en herbruikbaarheid grote voordelen oplevert voor gemeenten. De wensen voor generieke toegang/portalen, ICT-standaardisatie en kennisdeling, en de belangrijke lokale aanpassingen, zijn dus meegenomen in het Website en Intranet Model van Dimpact. Volgens Carla Pleging, Programmamanager WIM, zijn de belangrijkste voordelen:

 • Praktische en werkbare uniformering van gemeentelijke websites
 • Werken met een websitemodel: dit geeft generieke techniek met lokale vrijheid. Elke gemeente bepaalt zelf wat de burger ziet en maakt daarbij keuzes voor vormgeving en het wel of niet tonen van blokken 
 • Open source (Drupal) techniek en voor iedereen vrij te gebruiken
 • Gemeenten zijn samen eigenaar en bepalen welke functionaliteit zij willen hergebruiken. Ook niet-Dimpact leden kunnen mee doen in de samenwerking door een abonnement.
 • Niet afhankelijkheid van één leverancier. Zo is GoalGorilla ook leverancier van WIM.
   

Zwolle maakt ook gebruik van een WIM-website

Een WIM-website heeft tevens veel functionaliteiten. De belangrijkste volgens Carla Pleging zijn:

 • Toptaken. Een methodiek om de digitale dienstverlening te verbeteren. De resultaten daarvan zien er goed uit.
 • Aansluiten op landelijke koppelingen (SC, DURP, GVOP) en landelijke richtlijnen zoals toegankelijkheid.
 • Multi-website. Het geeft de vrijheid aan de gemeente om daardoor snel (in circa 3 weken) een nieuwe website neer te zetten.
 • Internet en intranet. Het is niet alleen een model voor internet, maar biedt ook een standaard model voor de opzet van een intranet. Doordat intranet een ‘sub-website’ van het internet is, kan informatie tussen beide websites gebruikt en uitgewisseld worden.
 • Centrale hosting voor WIM leden, waardoor security bij alle leden gelijk is en daarmee snel geupdatet kan worden. Door samen in te kopen, wordt er een inkoopvoordeel voor gegeneerd voor de leden.

Meer informatie over WIM?

Onder andere de gemeenten Schijndel, Borne, Assen, Zwolle, Emmen, Raalte, Roermond en Oost Gelre zijn al lid van WIM. Heeft uw gemeente interesse in dit nationaal samenwerkingsverband van WIM-gemeenten? Dan kunt u contact opnemen met Dimpact via 088 - 34 60 000 of info@wimgemeenten.nl. Wanneer u een demo wilt van een WIM-website, dan kunt u contact opnemen met Taco Potze via taco@goalgorilla.com of 053 - 711 36 91. Of vul het onderstaande formulier in, dan wij nemen contact met u op.

 

Beheerder
GoalGorilla

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten