Afbeeldingen optimaliseren

Creëer extra SEO waarde met jouw afbeeldingen

Wij leggen je de zes aandachtspunten uit voor het optimaliseren van afbeeldingen op je website. Lees hieronder gauw verder!

Hoe optimaliseer ik afbeeldingen voor zoekmachines?

 

Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines kan extra organische bezoekers opleveren, vooral wanneer het wordt ingezet voor concrete producten. Hier liggen vaak goede kansen, omdat veel websites hun afbeeldingen niet optimaliseren voor de zoekmachines. Dit maakt het relatief eenvoudig om een goede positie te krijgen in Google Afbeeldingen en zelfs in de organische zoekresultaten.

 

Google laat namelijk ook afbeeldingen zien in de organische zoekresultaten wanneer zij denkt dat mensen op zoek zijn naar bepaalde producten. Wanneer je bijvoorbeeld op ‘iPad mini’ zoekt, komen er ook afbeeldingen van iPad mini’s in de zoekresultaten terug.

Zes aandachtspunten voor optimalisatie van afbeeldingen

Bij het optimaliseren van afbeeldingen zijn er zes aandachtspunten waar je zeker rekening mee moet houden. De zes aandachtspunten staan weergegeven in de onderstaande afbeelding (die uiteraard ook voldoet aan de zes aandachtspunten). Na de afbeelding worden ze verder toegelicht.

 

Optimaliseren van afbeeldingen voor extra SEO waarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Bestandsnaam

Wanneer je een afbeelding hebt gevonden, heeft deze vaak een niets zeggende bestandsnaam, zoals ‘IMG000142.jpeg’. Deze bestandsnaam zegt niets over wat er wordt afgebeeld. Daarom moet je dergelijke bestandsnamen hernoemen. De bestandsnaam bestaat uit beschrijvende woorden met daarin een zoekwoord verwerkt. Gebruik hierbij geen andere zoekwoorden die belangrijk voor je zijn, want de focus moet blijven op één zoekwoord. Zorg dat het zoekwoord in het begin van de bestandsnaam staat, want Google beoordeelt wat zij eerst tegenkomt het hoogst. Houd het daarnaast leesbaar (belangrijk voor zowel de zoeker als de zoekmachine). Gebruik daarom geen tekens als # of %. Wanneer de bestandsnaam uit meerdere woorden bestaat, gebruik dan het verbindingsstreepje (-) tussen de woorden.

 

De afbeeldingen worden geplaatst op je webserver in een directory. De bestandsnaam komt ook altijd terug in de bron van de pagina waar de afbeelding op staat. Zoals bij de bovenstaande afbeelding het geval is: <img src =”/sites/default/files/inline-images/optimaliseren-van-afbeeldingen-voor-zoekmachines.jpg”.

 

In sommige gevallen staan de afbeeldingen niet op het eigen domein, maar staan de afbeeldingen op een ander domein. Dat is geen probleem voor de indexering van de afbeeldingen, zolang beide domeinen maar geverifieerd zijn in de Webmasterhulpprogramma’s van Google. Wanneer je afbeeldingen gebruikt van andere websites is het nadeel dat je de bestandsnaam en andere gegevens niet zelf kunt aanpassen. Het is dus verstandig om de afbeeldingen in eigen beheer te hebben en te plaatsen in je eigen directory, zodat je de afbeeldingen naar eigen inzichten kunt optimaliseren.

 

2. ALT-attribuut

Het ALT-attribuut (is de Alternatieve Tekst) moet de afbeelding kunnen vervangen. Zonder dat je de afbeelding kunt zien, moet je toch weten welke informatie de afbeelding geeft. Aan de hand van het ALT-attribuut indexeren zoekmachines de afbeeldingen (dus niet aan de hand van de Title wat vaak wordt gedacht). Het ALT-attribuut mag dus nooit ontbreken bij een afbeelding. Het ALT-attribuut is ook de linktekst wanneer de afbeelding de link is naar een webpagina. Daarnaast is het gebruik van een ALT-attribuut belangrijk, omdat niet iedereen afbeeldingen kan zien. Het ALT-attribuut komt dan in beeld (of wordt zelfs uitgesproken) in plaats van de afbeelding.

 

Zet het zoekwoord aan het begin van het ALT-attribuut. Zoals gezegd, waardeert Google het eerste dat zij tegenkomt het hoogst. Maak het ALT-attribuut specifiek, maar houdt het kort. Het is geen plek om extra informatie te geven (daarvoor is een Title geschikter).

 

3. Title

Om extra informatie te geven, kun je een title toevoegen aan de afbeelding. De title is geen verplicht onderdeel bij de optimalisatie van een afbeelding, want de title heeft geen directe invloed op de indexering en beoordeling door zoekmachines. Toch is het verstandig om een title toe te voegen aan je afbeeldingen. Het geeft een extra mogelijkheid om het zoekwoord nog eens onder de aandacht te brengen. En belangrijker nog: je kunt de bezoeker wellicht triggeren een bepaalde actie te ondernemen. De title verschijnt namelijk in beeld wanneer je met je muis over de afbeelding gaat. Hierdoor kun je extra informatie geven. Zorg dat de title uniek is en niet overeenkomt met het ALT-attribuut. En voeg hier natuurlijk geen lappen tekst toe, slechts een paar woorden.

 

4. Toegang tot imagesdirectory

Google moet wel toegang hebben tot de afbeeldingen zodat zij ze kan indexeren. Je moet er daarom voor zorgen dat de imagesdirectory niet is geblokkeerd door robots.txt. Je kunt dit controleren door /robots.txt achter je rootdomein te zetten. Dus bijvoorbeeld www.goalgorilla.com/robots.txt.

 

5. Omliggende content

Ook de content op de webpagina waarop de afbeelding staat (specifiek de content dat ligt om de afbeelding), heeft effect op de waarde van de optimalisatie. De content rondom de afbeelding moet verband hebben met de afbeelding (relevantie tussen de content en de afbeelding is dus belangrijk). Dit doe je door hetzelfde zoekwoord dat je gebruikt voor de afbeelding en synoniemen daarvan te verwerken in de content.

 

6. Sitemap afbeeldingen

Je kunt Google aanvullende informatie geven over afbeeldingen via de sitemap. Hierdoor help je Google afbeeldingen te ontdekken die zij wellicht anders niet vindt, en je kunt aangeven wat de belangrijkste afbeeldingen zijn. Je kunt een afzonderlijke sitemap gebruiken voor het vermelden van de afbeeldingen of je voegt extra afbeeldingsinformatie toe aan de bestaande sitemap. Lees meer over speciale sitemaps op Google.

Wat kan GoalGorilla voor je doen?

Met de bovenstaande zes punten leg je een goede basis voor de vindbaarheid van je afbeeldingen. Tevens heeft de optimalisatie van afbeeldingen een positief effect op de vindbaarheid van de specifieke webpagina en ook de gehele website. Het lijken details, maar dit soort details kunnen wel het verschil maken in de topposities. Dat het optimaliseren van afbeeldingen belangrijk is, en toch nog vaak niet of niet goed wordt gedaan, bleek uit een onderzoek van RavenTools.com, aanbieder van één van de bekendste SEO-tools. Zij analyseerde in de periode februari 2013 t/m juni 2015 de on-page SEO issues van meer dan 200 miljoen webpagina's. Hieruit bleek dat 78% van alle on-page optimalisatie issues gerelateerd zijn aan afbeeldingen. Opvallend hierbij is dat 25% van deze issues betrekking heeft op het missen van de ALT-attribuut. Niet goed dus! Lees hier meer over dit on-page SEO onderzoek van RavenTools.com.

 

Wanneer je advies nodig hebt bij het optimaliseren van afbeeldingen voor zoekmachines of bij het optimaliseren van je gehele website, neem dan gerust contact op met sjoerd@goalgorilla.com.

 

Vond je deze blog nuttig? Deel het dan via social media om ook anderen meer kennis te geven over het optimaliseren van afbeeldingen voor zoekmachines.

 

Dit artikel is geschreven op 07-11-2013. En voor het laatst herzien op 26-10-2015.

Consulting Marketeer
Sjoerd Pijnappel

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten