Agile training bij GoalGorilla

Development, elke dag slimmer en effectiever

Hoe ontwikkel je zo effectief mogelijk software in teamverband? Op 14 en 15 december vond een Agile training plaats. Lees snel meer!

Hoe ontwikkel je zo effectief mogelijk software in teamverband? De Agile/Scrum methode wordt wereldwijd toegepast. GoalGorilla hanteert al jaren Agile/Scrum. We blijven graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarom vond op 14 en 15 december een Agile training plaats. De training werd gegeven door Maarten Kossen van Prowareness. Lees hieronder meer over Scrum en ervaringen bij de Agile training.

Agile/Scrum methode

Misschien ben je al bekend met de Agile/Scrum methode. Zo niet, dan kun je het zien als een framework. Een framework dat wordt ingezet om in teamverband software te ontwikkelen. Technische software die voldoet aan verwachtingen van de klant. Maar ook aan verwachtingen van developers, projectmanagers en overige derden. En dit alles zo effectief mogelijk.

 

3 belangrijke voordelen van Scrum zijn:

  • Helder inzicht in voortgang en oplevering van project/software development
  • Hogere effectiviteit van het team
  • Optimale Return On Investment (ROI)

De Agile training

 

Impressie van de opgestelde Agile roadmap (brainstorm) tijdens de Agile training

agile_roadmap_planning_brainstorm

 

Enkele 'gorilla's' vroegen we naar hun ervaring met de Agile training. Hieronder een korte samenvatting.

 

Wat vond je het meest interessant? En waarom?

De training werd soms als een opfriscursus ervaren. Het werd waardevol geacht dat niet alleen projectmanagers aanwezig waren, maar ook developers en derden. Dit heeft geholpen om gezamenlijk nieuwe inzichten te verkrijgen. Meer specifieke aspecten werden ook genoemd, zoals:

 

De basisprincipes van Agile:

  • Visibiliteit (Wees zichtbaar voor de klant)
  • Respond to change (Flexibiliteit om je aan te passen aan veranderingen)
  • Business value (Kwaliteit is belangrijk, start met hetgeen wat de meeste business waarde heeft. Wanneer het budget is uitgeput, kun je toch iets waardevols online lanceren.)
  • Risk (Verklein het risico door te starten met de belangrijkste dingen)

 

De 'Product-owner' 

De 'Product-owner' heeft een belangrijke rol en is verantwoordelijk voor de Product backlog. Hij/zij onderhoudt het contact met alle stakeholders voor input. 'Nee' zeggen tegen ideeën is hierbij een belangrijke competentie. Dit om te voorkomen dat de Product backlog te groot wordt. De 'Product-owner' heeft een visie op de op te leveren software. 

 

De 'Coin-game'

Hiervan verklappen we niet alles. Maar tijdens de training werd een spel met muntjes gespeeld genaamd de 'Coin-game'. Doel hiervan was om te ervaren dat software in meerdere delen opleveren sneller gaat, dan alles in één keer.

Agile/Scrum: let op deze 3 zaken 

Welk advies geef je iemand die voor het eerst gaat werken met de Agile/Scrum methode? Ook dit vroegen we aan enkele collega's. De volgende 3 adviezen kwamen naar voren:

 

1. Begrijp de basisprincipes goed voordat je start

Verschillende rollen staan centraal binnen de Scrum werkmethode. 'Scrummaster' en 'Product-owner' zijn een tweetal voorbeelden. Hiernaast is er sprake van een fixed budget, maar geen fixed scope. Je hoort het misschien al... alle Scrum basisprincipes goed begrijpen is eerder een must, dan een pré. Dit alvorens je met de Scrum werkwijze start. Uiteindelijk helpt dit om tijdig grenzen te stellen. Oftewel om zo effectief mogelijk te kunnen werken in teamverband.

 

2. Niet elke klant is (direct) overtuigd van Scrum

Niet elke klant is (direct) overtuigd van Scrum. Wees hier bewust van. Probeer de meeste klanten te overtuigen, werk intern met Scrum en bouw een buffer in. Start met de belangrijkste items zodat je zo snel mogelijk businesswaarde creëert. Dit helpt om klanten alsnog te overtuigen. Uiteindelijk is Scrum één grote timebox. Je werkt iteratief om snel feedback te krijgen. En om transparant richting de klant te kunnen zijn. 

 

3. De juiste klanten, juiste budgetten en fixed teams

Er zijn een aantal voorwaarden om Agile/Scrum goed uit te voeren. Het werken in fixed teams geeft het meest optimale resultaat. Hiervoor moet je wel de juiste klanten met juiste budgetten beschikbaar hebben. Ook moet de rol van 'Product-owner' goed worden vervult, veelal aan de klantzijde. Agile/Scrum biedt een goede manier om kwaliteit en flexibiliteit in je project te creëren. Uiteindelijk wordt de meeste waarde gecreëerd voor je beschikbare budget. Je zult dus niet buiten budget gaan komen.

Meer over Agile/Scrum in beeld en geluid 

De Agile/Scrum methode leer je pas echt kennen wanneer je ermee werkt. Teamspirit en de rol van de 'Product-owner' (meestal door de klant vervuld) zijn namelijk van cruciaal belang voor de mate van succes. Wil je al eerder meer weten, bekijk dan onderstaande video waarin de rol van de 'Product-owner' wordt uitgelicht.

 

De rol van de 'Product-owner' in beeld

 

 

 

Video by Henrik Kniberg. (Original at: https://youtu.be/502ILHjX9EE)

 

Minstens zo interessant is onderstaande weergave van een 'Scrum sprint cycle'. Deze geeft kort weer hoe middels korte sprints effectief in teamverband software wordt ontwikkelt.

 

'Scrum Sprint cycles': snel werkende producten opleveren

 

 

Scrum_sprint_cycle

 

Image by Innolution, LLC & Kenneth S. Rubin. (Original at: http://springtimesoft.co.nz/wp-content...)

 

De Agile training werd gegeven door (trainer) Maarten Kossen van Prowareness. Uiteraard waren we benieuwd naar zijn mening.

 

Hoe heb je de Agile training ervaren? Wat viel je op aan de inbreng van de participerende leden, waaronder de 'gorilla's'?

"Er was een leuke en energieke groep aanwezig bij de training die graag kritisch meedacht over de inhoud van de training. Er werden leuke vragen gesteld die aanvullend waren voor datgeen al in het trainingsprogramma zat. Het leukste was om samen met GoalGorilla het laatste deel van de training in te vullen en een verbeterbacklog te maken.".

Geïnteresseerd in een eigen Agile training? Neem dan contact op met Prowareness.nl

 

Wil je meer weten over hoe GoalGorilla in teamverband effectief software oplevert. Over hoe we het meeste halen uit jouw beschikbare budget. Neem dan contact met ons op via live chat, telefonisch of per e-mail

Beheerder
GoalGorilla

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten