Betaal jij voor een sociaal netwerk mét privacy?

En meer over wat we leerden van onze parodie op Hyves

Moet Hyves terug komen? In de afgelopen weken won de #deletefacebook-hashtag aan populariteit. Wij haakten hierop in met onze parodie Hyves 2.0. Het werd een leuk experiment dat misschien nog een vervolg krijgt, maar de vraag blijft "Wie betaalt voor je sociale netwerk?".

Onze parodie op Hyves: bijna 20.000 Nederlanders aangemeld voor dit sociaal netwerk

Op woensdagochtend 25 april staat de teller van het aantal gebruikers van 'Hyves is terug' op ruim 17.000.  Op 13 april besloot Taco Potze, mede-eigenaar van GoalGorilla en mede-oprichter van Open Social, met gebruik van de community software Open Social een parodie te maken op Hyves. En dat sloeg aan! Op het toppunt waren er 15 aanmeldingen per seconde. En dat hebben we gemerkt. Onze servers hadden het zwaar... 😅 

Hyves moet terug komen


Dat mensen behoefte hebben aan een sociaal netwerk waar zij zelf beslissen wat er met hun gegevens gebeurt, werd ons al snel duidelijk. Onder Nederlanders werd veelvuldig de vraag 'Moet Hyves terug komen?' gesteld. In de afgelopen weken won ook de #deletefacebook-hashtag flink aan populariteit, nadat Facebook heeft toegestaan dat de persoonlijke gegevens van gebruikers zijn gedeeld met Cambridge Analytica, een politiek adviesbureau voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. 

In Nederland volgde een 'vergeldingsactie' toen de populaire Nederlandse komiek Arjen Lubach #ByeByeFacebook lanceerde en zijn show "Zondag met Lubach" van Facebook verwijderde. Hij spoorde daarbij anderen aan om te volgen. En hoewel het moeilijk te zeggen is hoeveel fans volgden, verklaarden een grofweg 14.000 mensen hetzelfde te hebben gedaan.

Als reactie op #deletefacebook vond ook Taco Potze, mede-oprichter van Open Social, dat het tijd was voor een Facebook-alternatief. En zo ontstond onze parodie op Hyves, zoals Taco uitlegt bij PowNed:

Hyves 2.0 - of, misschien toch niet..?

Dankzij Open Social konden we in korte tijd een parodie maken op Hyves. Hyves was een populair Nederlands social media platform van 2004 tot 2013. De oude Hyves had charme. De lokale online community verbond meer dan de helft van de bevolking in Nederland. En Nederlanders roepen na het Facebook incident weer massaal op tot terugkeer van Hyves.
 


Precies dat dachten wij ook! Toen we hyves.getopensocial.com maakten (wat later hyvesisterug.nl werd), was het bedoeld als een veilig alternatief voor Facebook en een leuke ervaring... In slechts enkele uren begon de community te lopen, met twee nieuwe gebruikers per minuut! Tegen de ochtend was het aantal gestegen tot meer dan 1.000 enthousiaste gebruikers.

N.B. dit platform is geen Hyves en is niet verbonden met de Telegraaf Media Group (TMG). Hyves is een geregistreerd merk van TMG Digital B.V. Hyvesisterug.nl is opgezet als parodie op de originele Hyves en het project heeft geen winstoogmerk.

Hyves is terug
Onze parodie op Hyves 2.0 is gemaakt met Open Social community software.


De populariteit van het platform steeg! Het kreeg veel aandacht in landelijke media als Tubantia, AD, Metro en EditieNL. Het aantal gebruikers steeg mede daardoor al binnen twee dagen naar 10.000. En deze gebruikers maakten honderden groepen en events aan. Massaal werd er weer ouderwets 'gekrabbeld', en groeide het verlangen naar de dansende banaan en de glitterafbeeldingen. Inmiddels is de dansende banaan terug gebracht naar het platform, wat met veel enthousiasme ontvangen werd.

Hyves 2.0 tot nu toe
'Hyves is Terug' in cijfers

 

En nu, wie betaalt de rekening?

We wilden alle mensen die zich aangemeld hebben niet meteen teleurstellen. Om de website in de lucht te houden kost wel alléén aan hosting al duizenden euro's per maand. Als experiment om Hyvesisterug.nl voor te zetten, starten we een crowdfunding. In het begin ging het hard en werd honderden euro's per dag opgehaald, maar al snel daalde het enthousiasme. Wat echter erg interessant is, is dat er tientallen reacties kwamen van gebruikers die aangeven een klein, maandelijks bedrag te willen uitgeven voor een sociaal netwerk.

Donatie Hyves campagne. Gebruikers bereid te betalen voor hun sociale netwerk.
Reactie op de Hyves crowdfunding campagne. Gebruikers zijn bereid te betalen voor hun sociale netwerk.

 

Het enthousiasme voor een alternatief voor Facebook is luid en duidelijk. Maar nu is de vraag wie ervoor betaalt. In de web 2.0 modellen betalen mensen met hun data. Je geeft Facebook, LinkedIn, Twitter en vergelijkbare netwerken toestemming om je gegevens te verkopen aan adverteerders. Facebook verdient meer dan $40 miljard dollar met de verkoop van gebruikersdata. In de VS loopt het bedrag per gebruiker op tot meerdere dollars per maand.

Inkomsten per gebruiker voor Facebook per regio.
Inkomsten per Facebook gebruiker per jaar. In de VS meerdere dollars per maand. Bron: Techcrunch.

 

Dit alles leek een goede ruil, totdat mensen dankzij het gedoe rond Facebook beseften dat we onze democratie en privacy in gevaar brengen door onze gegevens weg te geven. In plaats van een plek te creëren om samen te komen, worden gebruikers handelswaar. Nu is er bijna een wanhopige behoefte aan sociale platforms met privacy op de eerste plaats, waar gebruikers zich veilig en thuis kunnen voelen. Maar wat voor alternatieven zijn er?

 

Taco Potze

Op Facebook betaal je met je data, dat loopt op tot tientallen dollars per jaar. Wij geloven dat het anders kan in decentrale communities waar gebruikers elkáár betalen.

Taco Potze, Mede-eigenaar GoalGorilla en Open Social

 

De toekomst: private, gedecentraliseerde communities

Om dicht bij onze parodie te blijven; we staan niet alleen in onze inspanningen om alternatieven te vinden voor Facebook en de oude Hyves. Patrick van der Nat en Joas Hoogendijk, oprichters van de non-profit organisatie Origenes, proberen Hyves terug te brengen met hun campagne ‘Tijd voor Hyves’ Ze willen hun eigen sociale netwerk creëren, het Hyves noemen en de sociale waarden die daarmee gepaard gaan herstellen.

Maar er zijn ook vele andere mogelijkheden en business modellen die minder privacy gevoelig zijn omdat ze niet op gepersonaliseerde advertenties berusten. Denk bijvoorbeeld aan maandelijkse abonnementen. Mede oprichter van GoalGorilla, Mieszko Czyzyk, sprak hierover op NPO1. Luister hieronder vanaf 1 uur, 7 minuten naar zijn commentaar.

Maar stappen mensen echt over op alternatieven die betaald zijn? En zijn die alternatieven goed genoeg, of wat als je vrienden er nog niet op zitten? De komende jaren gaan het uitwijzen. Hieronder een aantal ontwikkelingen die eraan komen en waar wij met Open Social midden in staan.

Private online communities
Private online communities, zoals die van Open Social, zijn een logische vervanging voor Facebook voor organisaties maar bieden geen centrale plek voor iedereen om te communiceren. Ze bieden wél een veilige, online ruimte voor gelijkgestemde mensen. Dat is al een stap vooruit. We zien liever het internet vol met open en unieke gemeenschappen waar mensen zich kunnen losmaken van alle drukte op sociale media en de advertenties die je continu onderbreken.

Sociale media alternatieven
Mastadon, een open source alternatief voor Twitter, is slechts een van de vele voorbeelden van bedrijven die alternatieven voor sociale media creëren. Ze pleiten voor een privacyrevolutie en zijn trots op het creëren van een sociale gemeenschap gericht op veiligheid en interactie boven alles. Tada is een  beweging in Nederland die vecht voor verantwoord gebruik van gegevens. Het zijn een groep uiteenlopende professionals van de Amsterdam Economic Board die digitaal verantwoordelijke steden stimuleren.

Of hier een winnaar uit voortkomt die de huidige social media giganten kan verslaan zal de tijd leren. Probleem is dat organisaties als Facebook, Twitter, LinkedIn en anderen een enorme voorsprong hebben opgebouwd dankzij het zogeheten 'Netwerkeffect'. Deze theorie beschrijft dat de waarde van een netwerk exponentieel stijgt bij het aantal gebruikers, maar de kosten lopen lineair door. Hierdoor boeken deze organisaties enorme winsten en neigen ze naar monopolies door het opkopen van concurrentie.

 

Netwerkeffecten zijn enorm krachtig. Waardoor oa social media bedrijven enorme winsten boeken naarmate ze groeien en neigen naar monopolies.

Netwerkeffecten zijn enorm krachtig. De waarde stijgt kwadratisch bij het toevoegen van connecties. Social media bedrijven maken hierdoor steeds grotere winsten naarmate ze groeien. Bron: Ray Stern en Eric Jorgenson.

 

Bij GoalGorilla denken we dat voor het ontstaan van een nieuwe social media leiders méér nodig zal zijn dan het open-source of decentraal doorontwikkelen van huidige oplossingen. Hierin ligt een uitgelezen kans voor blockchain technologie.

Blockchain en communities

Ontwikkelingen in blockchain technologie maken het mogelijk om handelingen op social media-platforms niet alleen te decentraliseren maar ook van nieuwe inkomsten modellen te voorzien. In feite verwijder je de bemiddelende tussenpersoon, het commerciële social media bedrijf, uit de sociale media-formule. Organisaties en gebruikers kunnen elkaar een vergoeden geven voor handelingen zoals een artikel schrijven of deelnemen aan een event. Hiervoor hoeft het geld niet eerst langs een centrale partij zoals Facebook of LinkedIn. Het netwerk houdt zichzelf in stand door transactie kosten te rekenen en dividend te betalen aan alle deelnemers, die het op hun beurt weer in het netwerk kunnen steken. Kortom: blockchains en cryptovaluta om waarde uit te wisselen zijn een perfecte match met communities.

DTube is bijvoorbeeld een blockchain-platform dat vergelijkbaar is met YouTube. Alleen in plaats van advertenties kunnen gebruikers via directe bijdragen aan het platform inkomsten genereren. Matchpool omarmt ook het blockchain-model en hun gedecentraliseerde matchmaking technologie verbindt gebruikers met dezelfde interesses. Ze hebben zelfs hun eigen valuta genaamd Guppy.

Open Social herkent ook het enorme potentieel van blockchain en communities. We experimenteren momenteel met gedecentraliseerde technologieën om te zien hoe we community-ervaringen kunnen verbeteren. Binnenkort meer hierover.

De toekomst van online interacties ziet er dus veelbelovend uit. Wil jij ook een community? Laat het ons weten via info@getopensocial.com.

Over de organisatie

Wie zijn wij? Open Social is een online community-oplossing voor non-profit organisaties en innovatieve bedrijven. De oplossing is ontwikkeld door GoalGorilla, een internet bureau uit Enschede en Amsterdam. Wij helpen klanten zoals de Verenigde Naties, Greenpeace en honderden kleinere organisaties contact te leggen met hun werknemers, leden en vrijwilligers.

Wij geloven in online privacy en veiligheid. Oók op sociale netwerken. We gaan je gegevens dus niet verkopen aan adverteerders.

GoalGorilla en Open Social gebruiken nog steeds Facebook omdat we van mening zijn dat het belangrijk is om betrokken te zijn bij de open dialoog over het gebruik en de alternatieven. Vanaf begin april hebben we alle Facebook-tracking verwijderd van zowel GoalGorilla.com als GetOpenSocial.com.

Neem voor (pers)informatie contact op met info@getopensocial.com.

Ps. deze banaan was één van de meest gevraagde features op de Hyves 2.0 parodie website. We hebben in het weekend toegevoegd tot grote vreugde van onze gebruikers. Ook hier ligt een les: lokale communities hebben hun eigen cultuur en eisen. Flexibiliteit in je software is belangrijk voor de gebruikerservaring.

Co-founder
Mieszko Czyzyk

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten