Drie belangrijkste content tips

Zet content doordacht in om succesvol te zijn

Tijdens Emerce Digital Marketing Live was content het kernwoord. We kunnen er niet meer om heen. Sjoerd deelt zijn drie belangrijkste tips.

Sjoerd Pijnappel is Projectmanager en SEO Specialist bij GoalGorilla. Hij was aanwezig op #DML15.

 

Afgelopen woensdag 3 juni was Sjoerd Pijnappel aanwezig tijdens het event Digital Marketing Live ‘15. Dit jaar vond het event plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Een term die tijdens #DML15 wel erg vaak werd genoemd, was content. 'Content is king.' 'Met gepersonaliseerde content stijgt je CTR.' 'Laat de content aansluiten bij de behoefte van de bezoeker.' ‘Alleen unieke content overtuigt jouw bezoeker.’ Het is wel duidelijk, we kunnen niet om content heen (zoals ons al langer werd verteld).

 

Digital Marketing Live is een event georganiseerd door Emerce, waarbij een zeer groot aantal sprekers sessies geven over online marketing, online advertising en interactive media. Tijdens de slechts 30 minuten durende sessies, konden de sprekers helaas niet al te diep op hun uitspraken in gaan. Waarschijnlijk waren voor veel marketeers daarom bepaalde uitspraken 'inkoppers'. Toch heb ik het vermoeden dat veel organisaties en marketeers nog niet bewust genoeg bezig zijn met content. Daarom benadruk ik de drie, voor mij als SEO Specialist, belangrijkste content tips nogmaals kort:

 1. De content moet aansluiten bij de fase van de customer journey waarin de (potentiële) klant zich bevindt;
 2. De content moet gevonden worden door je (potentiële) klant;
 3. De content moet triggeren en daarmee de (potentiële) klant overtuigen tot een conversie over te gaan.
Content tips

Geef antwoord op de vraag van de bezoeker

Allereerst de term customer journey. Voor veel marketeers en organisaties begint er dan een belletje te rinkelen. De definitie en de invulling van de customer journey verschillen nog wel eens (wordt vaak vergeleken met de buying cycle), maar de insteek is hetzelfde. De customer journey is de reis die een (potentiële) klant aflegt richting een aankoop. Tijdens deze reis probeer je als organisatie op verschillende momenten in contact te komen met de (potentiële) klant. De klantreis bestaat uit een aantal fasen, waarin de (potentiële) klant in elke fase andere behoeften en kenmerken heeft. Hieronder kort de fasen uitgelegd die GoalGorilla hanteert:

 • Behoefte: de potentiële klant heeft een bepaalde behoefte. Hij is zich bewust van zijn ‘probleem’, een uitdaging die hij heeft.
 • Oriëntatie: de potentiële klant gaat op onderzoek uit, op zoek naar een oplossing voor zijn probleem.
 • Afweging: de potentiële klant heeft meerdere oplossingen of aanbieders gevonden, en weegt nu af waarvoor hij gaat kiezen.
 • Conversie: de potentiële klant wordt nu klant, hij gaat dus over tot een aankoop.
 • Consumptie: de klant maakt gebruik van zijn aankoop en bouwt daarmee een bepaalde ervaring op.
 • Evaluatie: de klant evalueert zijn ervaring. Of deze positief of negatief is, bepaalt of hij loyaal blijft aan de organisatie (en nieuwe vervolgaankopen zal gaan doen)

De contactmomenten zijn cruciaal in de customer journey. Voorbeelden van contactmomenten: een telefoongesprek, een e-mail, een nieuwsbrief, een advertentie, een blog. Bij al deze contactmomenten staat content centraal, hetgeen dat jij de (potentiële) klant te vertellen hebt. De content moet daarbij aansluiten bij de informatiebehoefte die de klant heeft. In elke fase van de customer journey heeft de klant een andere informatiebehoefte. In bijv. de oriëntatie fase wil de klant weten welke opties er allemaal zijn om zijn probleem op te lossen, en welke voordelen en nadelen daaraan kleven. Als jij als organisatie deze informatie kan bieden (vaak doe je dat op de website), dan heb je een positief contactmoment met de klant. Hoe meer positieve contactmomenten, hoe dichter de klant bij een aankoop zit bij jouw organisatie. 

 

Zorg er daarom voor dat je elke fase van de customer journey met daarbij de informatiebehoefte in kaart brengt, en dat je deze behoeften bevredigt met content op je website.

Ook Google waardeert relevante content

Bijna iedereen begint zijn zoekopdracht naar het antwoord op zijn vraag in Google. Wanneer de zoeker jouw antwoord dan vindt, levert dit voor jou een contactmoment op. Zorg er daarom voor dat jouw antwoord gevonden, dus optimaliseer je content voor de zoekwoorden die de potentiële klant zou gebruiken om dat antwoord te vinden. Waar het vroeger ging om het plaatsen van het zoekwoord op de juiste plekken in de content, gaat het nu veel meer om relevantie (kwaliteit en context). Google wordt steeds beter in het begrijpen van content, en het beoordelen van de relevantie ervan. Schrijf jij een relevant antwoord, dan is de kans groot dat Google jouw website hoog gaat ranken in de zoekresultaten.

 

Probeer dus bij elke informatie die je geeft op de website de zoekintentie te achterhalen. Oftewel, welk zoekwoorden zouden de klant gebruiken. En deze op een natuurlijke manier verwerken in de content.

Haal waarde uit je websitebezoekers

Als mensen eenmaal je website bezoeken, dan wil je ook dat ze waarde voor je opleveren. Vaak drukken we waarde uit in het aantal aankopen (directe business waarde), maar het kan ook om zachtere indicatoren gaan. Zoals het inschrijven voor de nieuwsbrief, en het bekijken van de contactpagina. Je stimuleert dit door persuasion toe te passen: verleiding. Bij persuasion wordt vaak gedacht aan design elementen, maar je kunt persuasion ook toepassen in tekst. Je probeert dus met verleidende copywriting de bezoeker te triggeren jou waarde op te leveren. Er zijn verschillende persuasion technieken. Hieronder drie voorbeelden.

 • Schaarste: Er zijn nog maar twee producten beschikbaar
 • Sociale bewijskracht: Het product wordt met een 9,3 beoordeeld door anderen
 • Autoriteit: Winnaar van de Publieksprijs Beste webwinkel 2015

Zorg er dus voor dat de content de lezer overtuigt. Probeer te ontdekken voor welke persuasion technieken de bezoeker gevoelig is. Pas deze toe, en verhoog daarmee de waarde die je haalt uit de bezoekers.

 

De bovenstaande tips zijn slechts beperkt toegelicht. Er zijn hele studies gedaan over deze onderwerpen. Het web staat er vol mee. Waar het om gaat, is dat je nogmaals bewust wordt van het feit hoe belangrijk content vandaag de dag is. Wanneer je content succesvol wilt inzetten, lees je dan verder in, of schakel een professioneel bureau in.

 

(voor een goede sfeerimpressie van het event, check dan de foto’s van Emerce Digital Marketing Live, en de presentaties van sprekers)

Beheerder
GoalGorilla

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten