Support Drupal 6 stopt: wat nu?

Upgraden naar Drupal 7 of migreren naar Drupal 8?

De nieuwste versie van Drupal, Drupal 8, is sinds donderdag 19 november uit. Dat betekent dat de ondersteuning voor Drupal 6 stopt. En wel per februari 2016. Wat moet je doen als je een Drupal 6 website hebt?

Drupal 6 support stopt: wat nu?

Draait je website op Drupal 6? Let dan op: de ondersteuning voor Drupal 6 komt te vervallen per februari 2016! Op 19 november 2015 is Drupal 8 officieel gereleased, de nieuwste versie van Drupal. En zoals gebruikelijk bij het uitkomen van een nieuwe versie, komt de support van een oudere versie te vervallen. Drupal 6 in dit geval. Je moet dus gaan nadenken over wat je gaat doen met je Drupal 6 website: upgraden naar Drupal 7 of migreren naar Drupal 8. De keuze verschilt per website.

Wat betekent het stoppen van support voor Drupal 6?

De lancering van Drupal 8 heeft wat vertraging opgelopen, maar eindelijk is de nieuwe versie van Drupal er. Bij het uitkomen van een nieuwe versie, komt de support van een oudere versie altijd te vervallen. Drupal 6 dus in dit geval. Het stoppen van de ondersteuning betekent dat er geen veiligheidsupdates meer worden uitgebracht. De veiligheid van je bezoekers loopt dus potentieel gevaar. De gegevens van en over je bezoekers zijn niet langer meer veilig bij je. Ook het automatisch testen van deze zogenoemde security patches wordt niet langer door de Drupal community gedaan. Daarnaast wordt er ook niet meer actief gewerkt aan het updaten van Drupal 6 modules. Als je gebruik maakt van externe services, dan kan dat ook kapot gaan als zij iets wijzigen.

Wat moet je doen: upgraden naar Drupal 7 of migreren naar Drupal 8?

Je hebt een drietal opties om uit te kiezen als je nog een Drupal 6 website hebt:

  1. Niets doen: is altijd een optie, en wordt helaas ook door een groot deel van de Drupal 6 websites gekozen. Een upgrade of migratie is te moeilijk of te duur, goed werkende features zijn niet beschikbaar in andere versies, of je hebt het gewoon te druk. Als je hiervoor kiest, houdt je website er niet direct mee op. Maar Drupal garandeert dus niet meer de veiligheid van je website. In onze ogen zou het dan ook een erg onverstandige keuze zijn om niets te doen met je Drupal 6 website.
  2. Upgraden naar Drupal 7: je kunt je huidige Drupal 6 website upgraden naar de huidige standaard, Drupal 7. Deze versie is veilig, stabiel en uitgebreid getest. Er zijn veel modules en themes beschikbaar. In Drupal 7 kan je website nog jaren goed uit de voeten. Want de ondersteuning voor Drupal 7 stopt pas wanneer Drupal 9 uitkomt. En dat gaat nog wel een paar jaar duren (vermoedelijk eind 2018 of begin 2019). Echter ga je niet helemaal met de tijd meer door niet te kiezen voor de nieuwste versie, Drupal 8. 
  3. Migreren naar Drupal 8: de veranderingen t.o.v. Drupal 6 zijn groot, waardoor updaten en upgraden naar Drupal 8 lastig is. Deze toekomstgerichte versie geeft veel nieuwe en verbeterde mogelijkheden. Maar belangrijk om wel te bedenken dat deze versie pas net uit is. Dat betekent dat nog niet alle modules en themes beschikbaar zijn. Deze worden gaandeweg ontwikkeld. Voor kleinere of nieuwe websites is dat geen probleem. Dan is het juist een mooi moment om je website een nieuw design te geven en geschikt te maken voor tablets en smartphone weergaven (responsive). Maar als jouw website gebruik maakt van ‘contribs’ (door de Drupal community gebouwde modules), dan kan het zijn dat deze nog niet beschikbaar zijn. Is jouw website een online community, een webshop of een social intranet, dan is Drupal 8 waarschijnlijk nog niet voldoende ontwikkeld.

Welke keuze het beste is, verschilt per website. Een analyse van de architectuur, veiligheid, kwaliteit en complexiteit van je website is daarom nodig. Wij helpen je graag met het maken van de beste keuze. Met onze Drupal Audit kunnen we een goed advies geven voor de toekomst van je website. Neem gerust contact op met Taco Potze, Development Director, via 053 - 711 36 91 of taco@goalgorilla.com.

 

Beheerder
GoalGorilla

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten