GoalGorilla retreat: een belangrijk moment van overdenken

Een onvergetelijk, en ook zeer leerzaam weekend!

10 jaar GoalGorilla, dat hebben we goed gevierd in Roemenië. Niet alleen met veel fun, maar ook door onszelf terug te trekken, en na te denken over de toekomst van blockchain en communities.

GoalGorilla retreat: Een moment van overdenken in Boekarest

10 jaar GoalGorilla, dat moest natuurlijk gevierd worden! En wow, wat was het ongelofelijk leuk! Vrijdagmiddag kwamen we aan in Roemenië, waar we drie heerlijke zonnige dagen hebben vertoefd in Boekarest. Een stad vol met prachtige gebouwen, vriendelijke mensen en lekker eten. Maar we hebben niet alleen deze stad bewonderd, zoals te zien op de foto’s hieronder 😉.

Company retreat in Boekarest.

De toekomst van decentrale communities

De organisatie had ons vooraf al ‘gewaarschuwd’. Het zou niet alleen maar fun zijn, maar we gaan ons ook echt terugtrekken en GoalGorilla overdenken. Mieszko Czyzyk schreef eerder al hoe we naar Web 3.0 uitkijken en de toekomst van decentrale communities, waar we onze Open Social software ook tot rekenen. De komende jaren gaan we nog méér daarop inzetten. Daarom hadden we zaterdagochtend én middag een heuse retraite. We trokken ons terug in de meetingroom van ons appartementencomplex. Waar we de tijd namen om tot onszelf te komen, te reflecteren en te verdiepen in wat komen gaat.

Waardeer leden voor wat ze doen in je community

Iedereen heeft wel de Facebook ophef meegekregen. Mensen hebben steeds sterker de behoefte om in open, veilige, unieke gemeenschappen bijeen te komen, maar dan zonder inbreuk op privacy en afleiding van advertenties. Om die redenen zien we grote kansen voor decentrale communities. 

Taco Potze en Mieszko Czyzyk deelden zaterdagochtend hun visie hierop. Bij communities vallen namelijk twee problemen op die het ontstaan van een nieuwe social media leider in de weg staan: 

  1. We zien een probleem aan de gebruikerskant: het modereren van de community en ook het stimuleren van engagement en kwaliteit in de community. 
  2. En we zien een probleem aan de organisatiekant: een community heeft geen duidelijk business model en er is vaak maar een beperkt budget om een community op te bouwen en te managen. 

Deze twee problemen samen zorgen ervoor dat veel communities nauwelijks worden gebruikt en daardoor vaak ophouden te bestaan. Er ontbreekt een duurzame oplossing. Het duurzame karakter van een online community bestaat uit kwalitatieve content, actieve gebruikers, en langdurige gebruikers. Maar hoe kunnen organisaties een langzame dood van hun community tegengaan 🤔? 

Volgens ons is de duurzame oplossing dat een organisatie waarde moeten creëren voor de community leden. Hoe werkt zo’n waardering voor community leden? Hoe kunnen organisaties hun community leden waarderen voor wat ze doen op een veilige, open manier en zonder tussenkomst van een andere partij als bijv. Facebook of LinkedIn? Dat kan met blockchain 🔗

Company workshop in Boekarest.

Workshop van een echte Crypto Queen

Wat is Distributed Ledger Technology? Wat is blockchain? Hoe kan het toegepast worden op communities? Dat werd ons o.a. ‘s middags uitgelegd tijdens een workshop van Ioana Frincu. Zij is Chief Operations Officer bij Under Development Office, en noemt zichzelf Crypto Queen en Blockchain expert. Afgelopen jaar stond ze in de Forbes 30 under 30. Een absolute specialist die de hele wereld overvliegt om te spreken over blockchain.

Velen kennen wel het bekende voorbeeld van blockchain, Bitcoin. Blockchain kun je vergelijken met een grootboek, een lijst waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden bijgehouden. Veel software maakt gebruik van databases (georganiseerde verzameling van informatie/data) die functioneren als grootboeken. Je hebt daarin eigenlijk drie vormen:

  • Centralized: De database is verbonden aan andere systemen. Maar het wordt op een centrale plek afgeschermd en bijgewerkt (het middelpunt). Dit betekent dat het gebruik van de databases altijd met toestemming van de beheerders moet. Wat ook betekent dat er voldoende vertrouwen moet zijn in deze beheerders om alles veilig en correct te bewaren.
  • Decentralized: Er is geen centrale plek, maar er zijn meerdere systemen met elkaar verbonden. Zij verschaffen data aan gebruikers, het vertrouwen ligt nog steeds in een centrale partij of enkele partijen dat alles naar behoren wordt opgeslagen en gecommuniceerd..
  • Distributed: Blockchain is een vorm van Distributed Ledger Technology. We leggen dat hieronder verder uit.
Vormen DLT
De drie vormen gevisualiseerd in de presentatie van Ioana

 

Blockchain is anders ❗ 

Het is decentraal en open. Er is niet één instantie of bedrijf eigenaar. Het is een peer-to-peer netwerk. Het is een open netwerk waaraan iedereen kan deelnemen. Het is een soort spreadsheet, het grootboek, een distributed ledger. Iedereen kan een systeem opzetten, een zogeheten ‘node’ die een exacte kopie van de spreadsheet bewaard. En iedereen met die spreadsheet kan ook wijzigingen aanbrengen, en wanneer die wijziging wordt gedaan, wordt het richting elke kopie gestuurd voor een update. Het unieke aan blockchains is dat het alleen nieuwe regels (blocks) kan toevoegen aan de spreadsheet. Het kan dus niet eerder toegevoegde regels wijzigen. In de nieuwe regel is altijd een referentie opgeslagen welke een directe representatie van de inhoud van de voorgaande regel bevat. Dit wordt verzorgt door cryptografische software. Als een hacker bijvoorbeeld gegevens in bestaande regel wil aanpassen, zal de referentie naar die regel niet meer kloppen en is de ketting (chain) verbroken. 

Bij Bitcoin bijvoorbeeld betekent dit dat je niets kunt wijzigen op de balans, maar dat je alleen een bedrag kunt overmaken naar iemand anders. Er kunnen dus alleen transacties worden uitgevoerd, en die transacties worden continu als nieuwe regel toegevoegd onderaan het grootboek. Je hebt daarbij  dus geen tussenkomst van beheerders en vertrouwen in deze beheerders meer nodig.

Hoe werkt blockchain als oplossing voor communities?

Organisaties van communities kunnen een bepaalde hoeveelheid tokens (zie dit hetzelfde als coins) kopen. Deze tokens kunnen organisaties verstrekken  aan de community leden. Communities waarbij tokens niet ingekocht worden via een organisatie kunnen hun leden vragen deze tokens zelf te kopen. De tokens kunnen vervolgens gebruikt worden om waardevol gedrag van andere leden binnen de community te belonen.. Maar wat is waardevol en wat verdient waardering? Hier kunnen community leden zelf over stemmen. . Het kunnen bepaalde terugkerende acties van leden zijn die de community ‘gezond’ houden, zoals het schrijven van een artikel, het modereren van berichten of het deelnemen aan een event. Op deze manier wordt engagement gestimuleerd, de kwaliteit en waarde van de community verbeterd, en behoudt de community zijn bestaansrecht. Oftewel, er ontstaat een duurzame community.

De leden ontvangen tokens in een digitale portemonnee. Deze tokens vertegenwoordigen een uiteindelijke waarde in euro’s of dollars, maar je kunt het óók inwisselen tegen waardevolle acties binnen de community zelf. Denk aan je tokens inwisselen om deel te nemen aan een event of bepaalde marchandise aan te schaffen. Als je waardering ontvangt van andere community leden, bouw je ook een bepaalde reputatie op. Deze reputatie kun je gebruiken om ook deel te nemen aan andere communities. We zouden ons zelfs voor kunnen stellen dat je als nieuw lid een bepaalde reputatie moet hebben voordat je lid mag worden van een bepaalde community. Op die manier kun je als community kwaliteit en bestaansrecht garanderen.

Kortom: Wij herkennen met Open Social het enorme potentieel van blockchain, cryptovaluta en communities. Wij geloven dat uitwisselen van waarde een duurzame oplossing is voor communities. We experimenteren momenteel met gedecentraliseerde technologieën om te zien hoe we community-ervaringen kunnen verbeteren. Hopelijk kunnen we hier later meer over delen!

Wij kijken terug op een leerzame dag. Naast dat het weekend ons veel stof tot nadenken heeft gegeven, was het bovenal ook een ongelofelijk leuk weekend! Want hoe kun je nou beter inspiratie stimuleren dan door veel te lachen, mooie herinneringen te maken, en natuurlijk met elkaar genieten van lekker eten en een drankje. Organisatie super bedankt, it’s was unforgettable ❤️!

Company gezelligheid in Boekarest

 

Consulting Marketeer
Sjoerd Pijnappel

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten