'Inkomende links zijn niet langer een rankingsfactor'

Volgens spreker Marcus Tandler op YoastCon

We waren aanwezig bij YoastCon. De conferentie ter ere van de vijfde verjaardag van Yoast. Peter Polman vertelt je hieronder graag zijn ervaringen.

Peter Polman is Frond-end developer bij GoalGorilla. Hij deelt graag zijn ervaringen van de YoastCon met jullie.

 

Op woensdag 27 mei waren Sjoerd Pijnappel, SEO Specialist en Projectmanager, en Peter Polman, Front-end developer, aanwezig op het verjaardagsfeestje van Yoast. Het was geen klein feestje, maar een heuse conferentie ter ere van de vijfde verjaardag van Yoast in theater De Lindenberg in Nijmegen. Het gezicht van Yoast is Joost de Valk. Onder de meeste SEO’s bekend van de WordPress SEO Plugin. Als Front-ender erg interessant om deze tak van sport eens onder de loep te nemen. We leven namelijk in een tijdperk waarin Google 94% marktaandeel heeft in zoekmachine gebruik door zoekers.

 

Na het inschrijven werden we welkom geheten op de eerste (en vermoedelijk niet de laatste) YoastCon door Joost de Valk. Hij vertelde hoe Yoast van de welbekende zolderkamer is uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 20 werknemers. En inmiddels elke persoon uit elke tijdzone van de wereld direct kan bedienen met support voor de SEO plugins. De plugins, de basis van het bedrijf, waar het allemaal mee begon.

 

Joost vergelijkt SEO met Lego, de blokjes die hij in zijn vrije tijd regelmatig in de handen heeft. ‘Je hebt bouwstenen nodig om goed te kunnen ranken in Google.’ De bouwstenen zijn: design, techniek, jouw verhaal, en security. Opvallend dat Joost de basis elementen van SEO breder trekt. Dat is ook te merken aan het programma, dat op het oog niet puur op SEO gericht is, maar volgens Joost essentieel is om beter vindbaar te worden. Het programma:

  • Marcus Tandler vertelde over zijn theorie dat links binnen afzienbare tijd geen rankingsfactor meer zijn voor Google. Alles gaat draaien om content en hoe de (be)zoeker daar mee omgaat. Marcus noemt deze ontwikkeling ‘Rise of the machines’. Maar hierover verderop meer.
  • Met een marktaandeel van 25% van alle websites, is WordPress een target voor veel ‘aanvallers’. Tony Perez vertelde hoe belangrijk security, beveiliging van je website, is. En dat geldt zeker ook voor Drupal en andere CMS’en. Wanneer je website wordt gehackt, kan dat veel schade toebrengen.
  • De energieke Belg Karl Gilis vertelde ons over conversie optimalisatie en waarom best practices niet altijd werken. Het kopiëren van andermans successen is volgens Karl het slechtste dat je kunt doen.
  • ‘Hope is not a strategy’ was het centrale thema in de talk van Chris Lema. Hoop is een prachtig iets, maar geen strategie. Chris maakte ons duidelijk dat je een leerzame houding moet innemen en tactieken niet moet laten berusten op toeval of hoop.

 

 

De bovenstaande video is een korte sfeerimpressie van het event YoastCon 2015.

'Google is a machine learning company'

De Duitser Marcus Tandler is één van de oprichters van OnPage.org, een tool die de techniek van een website beoordeelt vanuit SEO oogpunt. Hij had een interessante theorie: Google gaat binnen afzienbare tijd externe links niet langer meer als rankingsfactor meenemen. Sterker nog, hij beweert dat Google daar nu al mee bezig is. Google is namelijk een ‘machine learning company’. Eén van Google’s oprichters, Sergey Brin, heeft ook altijd gezegd dat Google niet bezig is met het ontwikkelen van een supersterke zoekmachine, maar dat ze een AI aan het opleiden zijn. AI staat voor Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Simpel gezegd, ontwikkelt Google een systeem dat zelfstandig (menselijke) handelingen kan uitvoeren. Dit systeem noemt zij Google Brain (lees hier meer over).

 

Vaak werd gedacht dat Google de AI ontwikkelde om Search te verbeteren, maar het is eigenlijk andersom: Google Search wordt gebruikt om user data te vergaren en op die manier haar achterliggende AI te trainen. Deze AI moet na verloop van tijd bepalen wat de meest relevante en kwalitatieve content is voor de zoeker (dat is ook altijd al het doel van Google, en van de zoeker natuurlijk). Als Google dit op een gegeven moment kan bepalen door een AI daadwerkelijk een tekst te laten interpreteren, dan zijn de inkomende links ineens een stuk minder belangrijk als deze content op waarde geschat moet worden. Maar de AI is nog niet goed genoeg ontwikkeld, dus laat zij zich nu nog ‘leiden’ door externe links (een waardering voor een website van een andere website) bij het bepalen van de ranking in de zoekresultaten.

 

 

In de bovenstaande video vind je vanaf minuut 44 de volledige talk van Marcus. De video bevat ook de talks van de andere sprekers.

'Inkomende links niet langer een rankingsfactor'

Yandex is een Russische zoekmachine die dit volgens Marcus al doet. Deze zoekmachine neemt dus inkomende links niet meer mee als rankingsfactor, maar kijkt naar meer dan 800 factoren om de kwaliteit van een webpagina te bepalen. Alleen bij commerciële zoekopdrachten. Waarom alleen bij deze zoekopdrachten? Omdat Yandex vond dat 98% van de links naar commerciële websites spam was. Er werd dus nooit een ‘eerlijk’ zoekresultaat weergegeven, een zoekresultaat gewaardeerd op basis van relevantie en kwaliteit. Marcus geeft aan dat Google dit ook vindt. Waar Google eerder zei ‘spam is our business’ is het nu verschoven naar ‘spam is your problem’. Voor hem een signaal dat inkomende links langzaam steeds minder waarde gaat krijgen bij Google.

 

Marcus omschreef de toekomst van Search als ‘from strings to things’. Zoekers zijn namelijk niet per definitie op zoek naar websites, maar naar het antwoord op hun vraag of behoefte. GoalGorilla beaamt deze ontwikkeling in Search. Het gaat al lang niet meer om het zoekwoord op de juiste plek te zetten in de content. De content moet echt van waarde zijn voor de (be)zoeker. De behoefte en de vervulling daarvan moeten centraal staan. Ons advies is dan ook: achterhaal de behoefte van de zoeker, en check de content op je website en beoordeel of die voldoet aan deze behoefte. En dan zul je merken dat zowel de zoeker als Google je gaan waarderen.

 

Marcus spreekt op YoastCon

 

(Bron foto's: Twitter Tony Perez en Yoast)

Beheerder
GoalGorilla

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten