Mobile friendly websites krijgen voorrang in Google

Versterk je mobile posities en vergroot het aantal conversies

Het niet hebben van een mobielvriendelijke website gaat negatief effect hebben op je posities in de zoekresultaten en het aantal conversies op je website! Dé oplossing: een responsive website.

Gepubliceerd op 06-04-2015. Laatste update: 17-03-2016

Google geeft mobile friendly websites voorrang: mist jouw website de boot?

Vanaf 21 april 2015 gaat Google de ‘mobile friendliness’ van jouw website laten meewegen in de organische mobiele zoekresultaten. Dit betekent dat de mobiele bruikbaarheid van je website een rankingsfactor gaat worden binnen de mobiele zoekopdrachten. Dus is je website niet mobile friendly, dan ga je kostbare posities verliezen. En dat is een probleem! Wij leggen je uit waarom en hoe je kunt voorkomen dat je website wegzakt in de zoekresultaten.

Update 17 maart 2016: Google kondigt een nieuwe update aan, waarbij mobielvriendelijke websites nog meer worden beloond. Voor veel websites blijft het mobiele gebruik maar stijgen, tot zelfs boven de 50%. Google wil haar gebruikers de beste ervaring geven, waardoor mobile friendliness dus nog belangrijker als rankingfactor wordt voor mobiele zoekresultaten. Begin mei 2016 verwacht Google deze update uit te rollen. Wees gewaarschuwd als je nog geen mobielvriendelijke website hebt!

Mobile... waarom je business niet meer zonder kan

Dat we allemaal niet meer zonder een smartphone kunnen, dat is wel duidelijk als je om je heen kijkt. Waar eerst met name een verschuiving van het social media gebruik zichtbaar was, verschuift nu ook steeds meer het zoeken naar producten, diensten en organisaties van desktop naar mobile. Het aantal mobiele zoekopdrachten zal vanaf dit jaar zelfs groter zijn dan het aantal desktop zoekopdrachten. Veel onderzoeken bevestigen dit, waarvan hier een voorbeeld.

Als we dit onderzoeken bij onze eigen website, dan zien we dat 33% van alle bezoeken naar onze website vanaf een mobile device (smartphone of tablet) wordt gedaan. Opvallend hierbij is dat het smartphone gebruik groter is dan het tablet gebruik. Kijken we alleen naar het organische verkeer, dan zien we een enorme stijging ten opzichte van twee jaar geleden. Waar in februari 2013 nog maar 7% via een mobiele zoekopdracht op onze website kwam, is dat dit jaar bijna 30%. En dan bevinden wij ons in de B2B-markt. Moet je nagaan als jij je richt op consumenten (B2C)...

Mobile gebruik vanuit Google

Want we willen steeds sneller en eenvoudiger relevante content ontvangen, onafhankelijk van tijd, locatie, medium en device. Dat heeft er voor gezorgd dat mobile een cruciale rol speelt in het gedrag van consumenten. De zoektocht naar een product begint via de smartphone op de terugweg naar huis in de trein, wordt ‘s avonds op de bank met de tablet nogmaals bekeken, en wordt de volgende dag op de desktop besteld. Sterker nog, in steeds meer gevallen wordt de bestelling direct op een mobile device gedaan.

Maar Google maakt het hebben van een mobile friendly website nog belangrijker! Want zonder een mobielvriendelijke website ben jij na 21 april niet meer vindbaar voor de persoon die op de terugweg naar huis in de trein naar jouw producten of diensten zoekt via de smartphone. Google moet ook wel inspelen op het groeiende gebruik van mobile devices, wil zij zorgen dat haar gebruikers tevreden blijven. De aankondiging van Google eind februari is een vervolg op eerdere stappen die zij had gezet om mobielvriendelijk zoeken te verbeteren voor haar gebruikers.

In 2013 begon Google namelijk al niet mobielvriendelijke websites anders te behandelen en zag je mobiele crawlfouten terug in Google Webmaster Tools. In 2014 breidde zij dat uit met een mobile usability rapport (verderop daarover meer) en voerde zij een label in (Voor mobiel - zie onderstaande voorbeeld). Dat was de laatste duidelijke aanwijzing dat Google aan het experimenteren was met mobile friendliness als rankingsfactor.

Aanduiding in de zoekresultaten van Google

 

 

>> Weten wat organisch mobile verkeer op jouw site doet? <<

Neem gerust contact op. Bel 0800-GOAL (4625) of stuur een e-mail naar mieszko@goalgorilla.com.

 

Check of je website mobile friendly is

Google geeft je gelukkig genoeg inzichten. Je kunt namelijk Google Webmaster Tools gebruiken om een volledige mobile usability rapportage te maken van je website. Na het inloggen en selecteren van je website, verschijnt het onderstaande scherm (waaruit in het voorbeeld blijkt dat de website absoluut niet mobile friendly is).

Mobile friendly websites belangrijk voor Google

Wanneer je op een bruikbaarheidsfout klikt, geeft Google exact aan welke pagina's het betreft. Klik je vervolgens op een pagina, dan geeft Google oplossingen en extra uitleg (erg handig is trouwens de uitgebreide handleiding voor het mobielvriendelijk maken van je website).

Wanneer je geen Google Webmaster Tools hebt of je wilt snel checken of een webpagina mobile friendly is, kun je de check direct uitvoeren door een webpagina zonder http(s):// in te voeren en te klikken op 'Test pagina!':

 

Werkt dit niet, klik dan hier.

 

>> Je website niet mobile friendly? Neem dan gerust contact op <<

 

Dé oplossing: een responsive website geschikt voor elk device

In dit artikel benoemen we het negatieve effect voor je mobiele vindbaarheid. Maar eigenlijk moeten we concluderen, dat het niet hebben van een mobile friendly website een mogelijk veel groter negatief effect heeft. Een bezoeker komt namelijk niet alleen via een zoekmachine op je website, maar ook via andere bronnen (social media, e-mail, andere websites etc.). Jouw website moet dan altijd de behoefte kunnen bevredigen van je bezoekers. Dus heeft je website op een mobile device een te kleine lettergrootte, duurt het eeuwen voordat een pagina geladen is, of is de bestelknop niet aanklikbaar, dan haken je bezoekers af en verlies je dus klanten.

Om te zorgen dat je website mobile friendly is, kun je kiezen voor een aparte website (adaptive webdesign) of een responsive website (responsive webdesign). Wanneer je kiest voor adaptive webdesign, maak je een aparte website speciaal op maat voor een bepaald device. Vanuit marketing oogpunt is dat interessant, omdat je content specifiek kunt maken voor een bepaald device, waardoor je gebruikers beter kunt aanspreken. Echter betekent dit dat je voor zowel smartphone als voor tablet een aparte website moet maken. Een responsive website is in de meeste gevallen veel geschikter, omdat:

  • Voor elk device geschikt. Bij een responsive website zorg je ervoor dat je website optimaal wordt ervaren op elk device. De website schaalt namelijk mee met de afmetingen van het scherm. Je levert hierdoor op geen enkel device in op gebruikersgemak. Onze website is daarvan een voorbeeld.
  • Lagere development kosten. Je hoeft geen extra websites te maken met de bijbehorende (vaak hoge) kosten.
  • Lagere kosten voor onderhoud. Een responsive website is one codebase. Elk ‘element’ van je website is vloeibaar, dus past op elke afmeting, waardoor aanpassingen ook eenvoudiger door te voeren zijn.  Dat betekent dat je maar bij één website onderhoud hoeft te plegen.
  • Geen duplicate content. Als je een aparte mobiele website ontwikkelt, is de kans aanwezig dat je veel dezelfde content gebruikt. Dat maakt de content bereikbaar via twee verschillende URL’s, oftewel er is sprake van duplicate content. En duplicate content moet je voorkomen! Om het te voorkomen, kost je dat ook een investering in tijd, geld, moeite, techniek en kennis.
  • Sluit aan bij de opkomende ontwerpfilosofie mobile first. Hierbij wordt namelijk van het kleinste scherm, de smartphone, uitgegaan. Vervolgens wordt het ontwerp en de mogelijkheden opgeschaald naar andere schermformaten. Door klein te beginnen, wordt de focus gelegd op de meest belangrijke inhoud, die dan dus altijd wordt getoond. Sluit volledig aan in de ‘mobiele wereld’ waarin wij ons bevinden en die steeds verder groeit. Ook wij zijn voorstander van deze filosofie, en passen dit ook direct vanaf het interactie design toe.

Kortom ons advies: versterk je posities in de mobiele zoekresultaten én vergroot de gebruiksvriendelijkheid met een responsive website. Zorg dat de website is geoptimaliseerd voor de zoekwoorden die de meeste waarde hebben voor je business. Verlies niet langer klanten aan concurrenten, maar verhoog het aantal conversies op je eigen website, via welke bron de bezoeker dan ook binnenkomt!

 

>> Meer weten over Mobile SEO? <<

Neem gerust contact op. Bel 0800-GOAL (4625) of stuur een e-mail naar mieszko@goalgorilla.com. Of lees hier meer over SEO.

 

Mobile SEO en responsive websites bij GoalGorilla

 

Consulting Marketeer
Sjoerd Pijnappel

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten