In vier stappen een nieuwe brand identity met beperkt budget

We laten je graag ons agile ontwerpproces zien

Door een snel en efficiënt proces ontwikkelden we voor Blue Ocean Alliance binnen slechts een paar dagen en met een beperkt budget een Minimum Viable Product van de brand identity. Lees snel verder hoe!

Brand identity ontwikkelen met beperkt budget en tijd

Eind 2017 heeft GoalGorilla een MVP versie van de brand identity voor Blue Ocean Alliance ontwikkeld. Dankzij het snelle, efficiënte proces hebben we dit in slechts een paar dagen en met beperkt budget voor Blue Ocean Alliance gerealiseerd.

Benieuwd naar het proces en het eindresultaat? Wij geven je hier een inkijkje in het proces.

Wie is de Blue Ocean Alliance?

Blue Ocean Alliance is een partnerschap tussen de agencies Lemberg en GoalGorilla. Al lange tijd ontwikkelen we samen gave projecten. We combineren daarbij vaak onze webdesign skills met de webdevelopment specialiteiten van Lemberg. We leveren daardoor hoogwaardige service, zoals bijvoorbeeld voor het project van Nedap Security Management. Samenwerken met Blue Ocean Alliance geeft de opdrachtgever drie grote voordelen: eerlijke lage uurtarieven, volledig toegewijde teams, en de beste professionals wereldwijd. Er wordt direct gewerkt met het betrokken team (dus geen outsourcing).

Wat is een brand identity?

Brand identity is de manier waarop een organisatie zich wenst te identificeren en te positioneren. Brand identity is ook de belofte die een merk doet naar haar (potentiële) klanten toe. Vaak benaderen organisaties hun identiteit vanuit offline oogpunt, terwijl tegenwoordig juist de online presence erg belangrijk is. Alle potentiële klanten bevinden zich nu online en komen online vaak als eerste met je in aanraking. En die eerste kennismaking moet direct goed zijn en voelen.

Het proces van het ontwikkelen van een brand identity

Om het merk Blue Ocean Alliance snel, efficiënt en voor een beperkt budget neer te zetten, hebben we gekozen om agile te werken en te starten met een MVP brand identity. Een Minimum Viable Product (MVP) is een vroege, uitgeklede versie van een product, waarmee bepaald wordt of het product rendabel is. Wanneer dat het geval is, kan de brand identity in een later stadium verder ontwikkeld worden. Het proces bestaat uit vier stappen.

Stap 1: Analyseren en Definiëren

Om een visuele identiteit te bepalen, is het belangrijk om te weten wat de merkwaarden zijn van het merk en wat de unique selling points zijn. Voor de ontwikkeling van Blue Ocean Alliance hebben we dit bepaald met behulp van een merk enquête. De enquête is verstuurd naar werknemers van GoalGorilla en Lemberg die regelmatig werkzaam zijn voor projecten van Blue Ocean Alliance. De enquête gaf antwoorden op de vragen als “Hoe zou jij je de dienst van Blue Ocean Alliance omschrijven aan een kind van 5?” en "Welke woorden symboliseren de krachten van Blue Ocean Alliance?".

Stap 2: Concepting

Met behulp van de enquête is er een pay-off gevormd: Create an ocean of opportunities with us. We ontwikkelden guidelines waaraan de uitstraling moest voldoen. In de Conceptfase zijn deze guidelines vertaald naar grafische elementen. Uit de enquête kwam duidelijk naar voren dat Blue Ocean Alliance een internationale ambitie “overseas” heeft. Daarnaast willen we uitstralen dat het om een bondgenootschap gaat. Deze twee elementen hebben we tijdens de concepting fase geïllustreerd.

Concepten iconen brand identity
De basis is de oceaan (1) en een bondgenootschap (2). Dat samen vormt de icon (3).

 

Stap 3: Look & Feel

Het concept is gepresenteerd aan de stakeholders en vervolgens vertaald naar een logo en bijbehorende Look & Feel. We ontwikkelden twee uitwerkingen daarvan: een creatieve uitstraling versus een meer business uitstraling. Voor beide concepten hanteerden we Alliance Blue, een mengkleur van GoalGorilla blauw en Lemberg blauw. Dit om het bondgenootschap te benadrukken.

Doordat er gewerkt is met twee totaal verschillende uitwerkingen konden de stakeholders duidelijk aangeven wat ze wel en niet bij het merk vonden passen. 90% van de stakeholders vond de business uitstraling beter aansluiten bij de kernwaarden van Blue Ocean Alliance. Twee van de kernwaarden zijn eerlijke prijzen en een wereldwijd professioneel team.

Logo ontwerp Blue Ocean Alliance
Twee logo versies: een creatieve (links) en business (rechts) uitstraling

 

Tijdens de Look & Feel fase is het beeldmerk al gebruikt tijdens verschillende klant pitches om reacties te peilen. Deze feedback is verwerkt tot een definitief ontwerp. Het definitieve ontwerp bestaat uit kleuren en een definitief logo. Dit samen vormt de MVP brand identity.

Look en feel Blue Ocean Alliance
De MVP brand identity van Blue Ocean Alliance.

 

Stap 4: Doorontwikkelen

Op basis van de Look & Feel en merkwaarden die eerder bepaald zijn, is er gewerkt aan een MVP voor het webdesign en advertising. Het webdesign is met de webdevelopment specialiteiten van Lemberg omgezet tot een mooie, one-page website. Tijdens het ontwikkelen van de website is er een extra iteratie geweest op het logo. Het logo is daardoor beter leesbaar gemaakt op de website en in de advertising. Ook is hier bepaald om een de secundaire kleur donkerblauw de primaire kleur te maken.

Bekijk hier het eindresultaat van de brand identity. En lees hier meer over onze partnerschap.

Logo Blue Ocean Alliance
Huidige versie van het logo

 

Sta jij op het punt om een nieuw bedrijf te starten? Of kan de brand identity van jouw bedrijf een opfrissing gebruiken? Informeer dan naar de design mogelijkheden om een (nieuwe) brand identity te laten ontwikkelen. Mail ons op info@goalgorilla.com of bel naar 0800 - GOAL (4625).

 

Designer
Bas van Os van den Abeelen

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten