Rechterkant Google AdWords advertenties

Ze zijn verdwenen!

Tot voor kort verschenen in Google 5 tot 8 advertenties aan de rechterkant. Misschien viel je het nog niet op. Maar ze zijn allemaal verdwenen. Bovenaan is een nieuwe, vierde advertentieplek gecreëerd.

Update 4 maart: cijfers van de impact!

 

Waarom zijn de rechterkant advertenties verdwenen?

Google gaf geen exacte reden prijs waarom werd besloten de rechterkant advertenties (in desktop) te laten verdwijnen. Wel wordt hier veel over gespeculeerd. De meest sprekende reden lijkt meer uniformiteit met mobile te zijn. We zijn steeds vaker, steeds meer actief op mobile. In de bus, de trein, de supermarkt of het buitenland. Onze smartphones hebben we 24/7 bij de hand. In mobile verschenen echter nooit advertenties aan de rechterkant. Nu in desktop dus ook niet meer.

Zijn echt alle advertenties aan de rechterkant verdwenen?

Nee. De welbekende (e-commerce) advertenties uit Google Shopping zullen niet verdwijnen. Met andere woorden de advertenties bestaande uit o.a. een productfoto en genoemde prijs. Ook advertenties in de 'Knowledge Panels' zie je mogelijk nog voorbij komen aan de rechterkant.

Voor een nieuwe plek bovenaan verdwenen meerdere plekken rechts

Wat zie je allemaal op je scherm zonder naar beneden te scrollen? Dit wordt ook wel aangeduid met 'boven de vouw'. Google heeft, bij desktop, boven de vouw een nieuwe, vierde advertentieplek gecreëerd. Dit als tegenhanger van de verdwenen rechterkant advertenties. Afhankelijk van je resolutie zag je vaak 5 tot 8 rechterkant advertenties boven de vouw. Kortom, er is één plek extra gekomen waar meerdere plekken rechts zijn verdwenen. En in Google AdWords krijgt gemiddelde advertentiepositie een andere betekenis.

 

nieuwe_adwords_desktop_advertentieplek

Voorbeeld van nieuwe, vierde advertentiepositie bovenaan naast de drie langer bestaande posities

Minder plekken = meer concurrentie

Bij elke vorm van adverteren is de ruimte boven de vouw kostbaar. De advertentieruimte boven de vouw is een belangrijke factor. Dit bij de totstandkoming van prijzen. Bij Google zal de concurrentie vermoedelijk sterk gaan toenemen. Er is immers minder advertentieruimte beschikbaar. Meerdere plekken rechts zijn vervallen en er komt er maar één voor terug. Deze nieuwe plek bovenaan verschijnt bovendien niet altijd. De verwachting is dan ook dat de kosten per click (sterk) gaan toenemen. En dat dit behoorlijke impact gaat hebben op resultaten.

 

>> Ook last van meer concurrentie? Neem dan gerust contact op <<

 

Plek één tot twee advertenties

Op advertenties die op plek één of twee verschijnen is de impact tot nu toe opvallend laag. Onze sample is genomen over iets meer dan 4000 kliks verspreid over vier campagnes bij verschillende adverteerders, en niet op zoekopdrachten met merknaam. Het vergelijkt de doorklik percentages één week voor de wijziging met de week erna. Er zijn ondertussen geen wijzigingen in advertentieteksten geweest.

Er is geen statistisch significante wijziging in doorklik percentage (CTR) meetbaar. Je ziet bij campagnes zowel dalingen in CTR als stijgingen. De gemiddelde kosten per klik (CPC) en gemiddelde positie laten ook geen significante wijzigingen zien.

De impact op plek 3 en 4 advertenties

Kijk je naar advertentiegroepen en zoekwoorden die op plek en 3 tot 4 weergegeven worden, ontstaat een heel ander plaatje. Daar zie overall een relatieve stijging in doorklik percentages (CTR) met wel 60%.


Hieronder een sample uit 6 advertentiegroepen van verschillende adverteerders, samen iets over de 1000 kliks. De wijzigingen zijn statistisch significant, en voor de volledigheid zijn ook trends met voorgaande weken vergeleken. Geen enkele andere week laat zulke sterke fluctuaties zien.

 

Stijging in relatieve CTR doorklikpercentages plek 3 en 4 in AdWords.

Deze cijfers zijn goed verklaarbaar: positie 4 stijgt naar het bovenste rijtje en ontvangt veel meer kliks. Zolang conversiecijfers idem blijven, en er geen inflatie plaatsvindt van klikprijzen, een goede deal voor adverteerds op deze plek!

Conclusie voor adverteerders

We zijn nu zo'n anderhalve week verder na de wijzingen. Er is nog geen duidelijk sprake van kosten stijging per klik. Waarschijnlijk duurt het een tijdje voordat plek 4 en lager adverteerders gaan overwegen hun biedingen te verhogen. 

De grootste wijziging, voor nu, zit in advertentie posities tussen 3 en 4. In de tussenperiode waarin er nog geen tot lage kosten stijgingen waarneembaar zijn, is dit een aantrekkelijke positie om uit te buiten! Campagnes die voorheen te weinig verkeer genereerden om interessant te zijn kunnen heroverwogen worden met een bied beleid dat zich richt op de vierde plek.

 

LET OP: Ook meer SEO concurrentie!

De nieuwe, vierde advertentieplek zorgt tevens voor een daling van organische zoekresultaten. Deze verschijningen, ook wel 'highly commercial queries' genoemd, beperken dus de zichtbaarheid van de 'gratis resultaten' ofwel de organische zichtbaarheid boven de vouw. De wijziging heeft dus niet alleen impact op adverteren. Specialisten op het gebied van Search Engine Optimization (SEO) worden daarom ook gewaarschuwd om de SEO verkeersstromen de komende weken in de gaten te houden, vooral op commerciele zoekopdrachten!

 

>> Weten welke positie in AdWords voor jou rendabel is? <<

Neem gerust contact op. Bel 0800-GOAL (4625) of stuur een e-mail naar mieszko@goalgorilla.com. Of bekijk ons Search Engine Advertising aanbod.

 

Bij GoalGorilla werken specialisten in SEO, SEA en Conversie Optimalisatie parallel aan elkaar. Zoals onze klanten van ons gewend zijn blijven wij hen frequent op de hoogte stellen. Ook hierover zal waarschijnlijk nog meer informatie volgen. Informatie over de impact van deze wijziging door Google op welk gebied dan ook. Mochten er eerder vragen bestaan, laat het vooral weten!

Marketeer
Roderik Lurvink

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten