Drie takeaways voor Drupal module maintenance

Drupal module onderhoud: Keep It Small and Simple

De Real-Time SEO module wordt door meer dan 12.500 websites gebruikt. Hoe onderhoud je zo'n actieve module? Alexander geeft je drie key takeaways. Je kunt ook Alexander steunen via Open Collective, zodat de module steeds meer features krijgt.

Drie key takeaways van Alexander voor jou als module maintainer

Donderdag 5 april werd alweer voor de elfde keer het event DrupalJam georganiseerd. Wat in 2007 begon met 30 developers en een paar pizza’s, is uitgegroeid tot een volledig dagprogramma waar ruim 450 online professionals en Drupal liefhebbers uit Nederland en Vlaanderen bij elkaar komen. Het is daarmee het grootste Drupal evenement van de lage landen. Hoewel, tegenwoordig is het evenement ook voor niet-Drupalistas en ook anderstaligen erg interessant! De organisatie probeert ieder jaar het programma groter, diverser en meer Engelstalig te maken.

Tijdens deze editie sprak onze developer Alexander Varwijk over het onderhoud van een open source module. Namelijk de Real-Time SEO module voor Drupal. De module is al bijna 90.000 keer gedownload, en wordt door ruim 12.500 websites actief gebruikt. Maar hoe onderhoud je zo'n actieve module? Alexander legt uit.
 

Alexander Varwijk

Het was een erg leuke ervaring. Zo'n 75 bezoekers waren aanwezig, dus de sessie zat propvol. Iedereen was erg geïnteresseerd in mijn verhaal. Dat maakte mij ook enthousiast. Een aantal hebben direct de module gedownload of hebben toegezegd te bij te dragen. Erg tof!

Alexander Varwijk, Developer bij GoalGorilla

 

Hoe onderhoud je een module die door 12.500+ websites actief wordt gebruikt?

De titel geeft al een hint; ‘Maintaining a Drupal Module: Keep It Small and Simple’. Alexander vertelde o.a. over hoe Drupal handvatten biedt voor een nieuwe manier van content verwerken in de analyse en hoe Drupal 8 het handmatige process (gelukkig!) vervangt. Daardoor wordt het ook makkelijker om in de toekomst nieuwe functionaliteiten toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een social media preview of meertaligheid.

Alexander deed zijn sessie in het Engels. ‘In de IT is bijna alle documentatie in het Engels en vaktermen zijn ook vaak Engelstalig. Het is dan makkelijker om de termen die je gewend bent te kunnen gebruiken zonder hier telkens een vertaling voor te moeten zoeken. Een Engels woord in een Nederlandse zin, dat voelt gewoon wrong!’ 

Bekijk hieronder de slides van Alexander's sessie op DrupalJam 2018:

Wil je meer weten over de module? Stel gerust je vraag aan Alexander hieronder in de comments!

Neem deze drie key takeaways mee tijdens jouw maintaining

Alexander heeft drie belangrijke takeaways voor jou als je ook een module maintainer bent:

  1. Wanneer je heel veel code aan het schrijven bent, kan het zijn dat je een feature van Drupal over het hoofd hebt gezien. Denk goed na of je geen Drupal functionaliteit aan het nabouwen bent.
  2. Drupal’s manier kan moeilijker zijn dan recht-toe-recht-aan PHP code. Het levert wel meer op. Voor de Real-Time SEO module worden nieuwe velden nu automatisch ondersteund.
  3. Gebruik de issue queues op Drupal.org, ze helpen!  Draag bij aan bestaande issues, stel vragen voor scenarios waaraan de beheerder misschien niet heeft gedacht, of suggereer nieuwe features.

Maar het onderhouden van de module is een flinke tijdsinvestering voor Alexander, dus...

Steun Alexander in het onderhouden van de Real-Time SEO module

Inmiddels staat de Real-Time SEO module in de top 5 van SEO modules. En die plek willen we graag behouden. Sterker nog, we willen de module steeds beter maken en steeds meer waardevolle features toevoegen voor de gebruikers. Zodat het optimaliseren van content en het beter vindbaar worden van jouw website steeds makkelijker wordt. Maar dat kost veel tijd, en daarmee geld.
 

Alexander Varwijk

Het bouwen en onderhouden van de Real-Time SEO module kost veel tijd, en daarmee ook geld. Om het onderhoud te kunnen blijven doen en de module steeds beter te maken, vraag ik je om mij te ondersteunen met een bijdrage via de Issue Queue of Open Collective.

Alexander Varwijk, Developer bij GoalGorilla


Steun dus Alexander in het onderhouden van de Real-Time SEO module, zodat de module behouden blijft en steeds beter wordt met nieuwe features als meertalige ondersteuning en Schema.org markup ondersteuning. Hoe kun je dat doen? Word contributor en draag bij in de Issue Queue. Of...

Word donateur van de module! Via Open Collective kun je een maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige donatie doen. Jaarlijks kost het onderhoud van de module € 12.000,-. We vragen daarom de gebruikers om een kleine bijdrage, zodat Alexander de module kan blijven onderhouden en verbeteren.
 

Open Collective initiatief
Mogelijkheid tot maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige bijdrage

 


Nog niet bekend met de module? De Real-Time SEO module helpt content marketeers om de content die zij plaatsen op Drupal websites beter te optimaliseren voor zoekwoorden, zodat zij goed vindbaar worden in zoekmachines als Google. Download de module en optimaliseer al in een paar clicks jouw content. Onlangs is de nieuwe Alpha versie gelanceerd. Lees hier meer over deze verbeterde versie!

 

P.S. Bekijk hier de foto's voor een sfeerimpressie van DrupalJam 2018 of check onderstaande video:

 

Consulting Marketeer
Sjoerd Pijnappel

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten