Stad Scoort ingezonden voor Best Gejat Prijs 2014

#BestGejatPrijs

Beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Om kennisuitwisseling te stimuleren, reikt het Kwaliteits Instituut voor Nederlandse Gemeenten (KING) ieder jaar de Best Gejat Prijs uit. Deze prijs is bedoeld voor gemeenten die een goed idee of een mooie toepassing overgenomen hebben van een andere gemeente, overheid of een (maatschappelijke) organisatie. Immers, beter goed gejat, dan slecht bedacht.

 

Kennisuitwisseling tussen gemeenten is van groot belang. Tof Thissen, directeur van KING: “Individuele gemeenten hebben veel kennis en ervaring, maar niet altijd worden deze mooie ideeën gedeeld. Zonde.”

Kwetsbare doelgroepen aan het werk helpen

Een van de inzenders voor de Best Gejat Prijs, uitgereikt aan een gemeente die een idee of een toepassing heeft gegeven aan of over heeft genomen van een organisatie, is Deventer. De Overijsselse gemeente maakt zich sterk om kwetsbare doelgroepen aan het werk te krijgen, en met name in de regio vindt dat idee inmiddels gretig aftrek.

Deventer Scoort is een social community over maatschappelijk ondernemen in Deventer. Eén belangrijk onderdeel daarvan is de bedrijvencompetitie. Hierbij wordt het sterke netwerk van ondernemers ingezet om werk te vinden voor werkzoekenden met een afstand tot werk of bijstandsuitkering. Hierdoor zijn in het eerste competitieseizoen zeventig banen gevonden, wat heeft geleid tot een enorme schadelastbeperking voor de gemeente. Vanwege het succes is het ‘Stad Scoort’-concept inmiddels overgenomen door de gemeenten Olst-WijheZutphen (Zutphen, Lochem en Bronckhorst), ApeldoornBrummenEpeVoorst en Enschede (in ontwikkeling).

Netwerk van & voor ondernemers

“Het succes van Stad Scoort zit in het benutten van het netwerk van ondernemers” aldus Elles Reusen, communitymanager van Deventer Scoort. “Voor het vinden van werk is een netwerk heel belangrijk. Werkzoekenden hebben over het algemeen een beperkt netwerk van familie, vrienden en kennissen. De afdeling Werk en Inkomen, samen met re-integratiebedrijven en sociale werkvoorzieningen, hebben al een veel groter netwerk, maar het netwerk van ondernemers bedekt de hele stad. Elke ondernemer kent wel een bedrijf dat ook weer contacten heeft met een andere organisatie.”

Voorsprong op de Participatiewet

“Wat daarbij voor een ondernemer belangrijk is dat hij een grote bijdrage kan leveren aan het verminderen van de werkloosheid, zonder dat hij per se zelf iemand hoeft aan te nemen”, geeft Reusen aan. “Werkgevers hebben immers niet altijd een vacature te vergeven, zeker niet in economische mindere tijden. Maar ze zijn wel bereid om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen. Deze competitie zet hen daarmee in hun kracht. Zo nemen we een voorsprong op de Participatiewet om meer mensen met een beperking of uitkering aan het werk krijgen.”

Online netwerk door GoalGorilla

Het concept Stad Scoort is ontwikkeld door GoalGorilla, met behulp van Drupal (een open source-toepassing), waardoor er veel interactie mogelijk is op het platform.  Zo worden alle acties die de ondernemers, hun consulent en de werkzoekenden (spelers) van een team samen doen, in het systeem bijgehouden. Voor alle acties van de ambassadeurs worden punten toegekend, waarbij het vinden van een werkplek de meeste punten oplevert. Daarnaast werkt Stad Scoort net als LinkedIn, waarbij ondernemers online kunnen netwerken, kennis kunnen delen en door middel van groepen samenwerkingen kunnen opstarten op het gebied van maatschappelijk ondernemen. In november wordt een MVO-check en de Deelmarktplaats van Floow2 aan het platform toegevoegd.

 

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het KING Jaarcongres, dat dit jaar plaatsvindt op 15 januari in ‘s-Hertogenbosch.

 

Deventer Scoort - Best Gejat Prijs

Artikel bron: https://www.kinggemeenten.nl/king-jaarcongres/nieuws/stad-scoort-banenmotor-voor-kwetsbare-doelgroepen

 

Beheerder
GoalGorilla

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten