3 tips voor meten van e-commerce conversies in 2015

Google Accelerate key take aways

Mobiele apparaten zijn hot in 2015, maar veranderen hoe je conversie percentages op je website moet meten! 

In een sessie op Accelerate 2014 door Jos Meijerhof, Advanced Performance Engineer van Google, kregen we vertrouwelijke inzage in conversie gegevens gemeten over tientallen retail e-commerce webshops in de UK en andere delen van Europa.*

 

Aandeel desktop sessies in totaal daalt.

Wat blijkt als je 2014 vergelijkt met 2013?

 • aandeel % smartphone en tablet sessies ten opzichte van totaal stijgt (dus aandeel desktop daalt, zie afbeelding hieronder)
 • aandeel % smartphone en tablet conversies ten opzichte van totaal stijgt ook, maar minder snel
 • resultaat is dat conversie percentage op desktop stijgt, mobiel en tablet conversie percentages blijven stabiel of dalen

 

Conversie winnaar lijkt de desktop, maar dat is misleidend

Google kan intern sessie gegevens van dezelfde gebruikers maar op meerdere devices (bijvoorbeeld desktop en mobiel) aan elkaar koppelen. Ze doen dit op basis van ge-anonimseerde inlog gegevens van je Google-account. 

Desktop conversies lijken te stijgen.

Het aandeel van mobiel en tablet sessies stijgt, maar mensen doen in die sessies doen weinig aankopen. Het resultaat is dat het relatief lagere aandeel desktop sessie dezelfde of zelfs hogere hoeveelheid conversies genereert, ofwel het conversie % op desktop stijgt!

Hieruit is makkelijk de vekeerde conclusie te trekken: alleen desktop is belangrijk voor e-commerce. Immers: daar vindt de verkoop plaats en ook nog eens in toenemende mate! 

 

Nieuwe berekening: multi-device CvR

Wat is dan, volgens Google, de juiste conclusie?

Mobiel en tablet worden toennemende mate gebruikt voor orientatie en vergelijken van producten.

Jos stelt voor om voor e-commerce te kijken naar een nieuwe metric. Hij noemt deze de 'multi-device conversie ratio'. Hierbij deel je conversies per device, door alle sessies van alle devices (desktop, smartphone en mobiel samen). 

Multi device conversion rate geeft andere inzichten bij E-Commerce.

Wat je dan krijgt is een heel ander beeld van de conversie % per device. Opeens zijn de gegevens over smartphone en tablet zo gek nog niet, omdat je het aandeel in de groei bloot legt. Bekijk hier een Google spreadsheet met voorbeeldberekening.

 

Wat betekent dit voor mijn webshop? 3 Tips:

Achter deze berekeningen gaat een aanname schuil: mensen orienteren zich op smartphone en mobiel, en diezelfde mensen kopen op desktop. Het is belangrijk om bij je eigen webshop na te gaan of dit klopt.  

Dit kan op drie manieren: 

 1. Bereken je Multi Device Conversion Rate.
  Allereerst kan je, net als Google hierboven doet, bevestiging vinden in de stijgende conversie percentages voor desktop en relatieve stijging in smartphone en mobiele sessie. Je weet dan dat er in ieder geval iets aan de hand is met het bezoekgedrag van je kopers. Volgende stap is om de multi device conversion rate te berekenen. Bevestigt ook deze de relatieve groei in conversie aandeel van smartphone en tablet, dan moet je serieus kijken naar verdere optimalisaties voor deze devices in 2015.
   
 2. Kijk in AdWords naar de geschatte totale conversies.
  Als je AdWords gebruikt kan je kijken naar het geschatte totale conversies voor een campagne in plaatst van de 'gewone' kliks met conversies. Hierin zijn gegevens meegenomen over het cross device aankoop gedrag van je klanten. Zo heb je een schatting over het gebruik van meerdere apparaten bij één aankoop.
   
 3. Installeer User ID en Universal Analytics.
  Tenslotte kan je werken met Universal Analytics User ID. Deze geavanceerde analytics optie is nog niet standaard aanwezig in veel e-commerce pakketten, en bovendien moeten je klanten ingelogd zijn 

 

E-commerce en GoalGorilla

Heb je hulp nodig bij het doorvoeren van één van de tips? Bij GoalGorilla ondersteunen we al jaren e-commerce organisaties met marketing, strategie en analytics. Stuur je vraag of probleem naar info@goalgorilla.com en we komen bij je terug met een passende oplossing!

*De volledige presentatie van Jos Meijerhof kan je hier terugkijken. Presentatie en afbeeldingen zijn eigendom van Google.

Beheerder
GoalGorilla

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten