Agile werken: de UberScrum

Fantastische projecten: binnen budget en op tijd!

De Scrum werkwijze ken je misschien al. Multidisciplinaire teams. Korte sprints. Maar wat is UberScrum? En waarom is deze werkwijze zo succesvol?

Bianca van Essen is Projectmanager bij GoalGorilla. Ze deelt haar ervaring met de DrupalJam 2015 graag met ons.

De sessie UberScrum van Anton Vanhoucke

Donderdag 30 april is een groep van 14 Gorilla’s afgereisd naar De Fabrique in Utrecht. Dit voor het jaarlijkse Drupal event: de DrupalJam. Halsreikend hebben wij hier naar uitgekeken om ons weer vol te zuigen met informatie. En om kennis te delen met andere vakidioten in de Drupal community. De sessie UberScrum van Anton Vanhoucke had ik als eerste op mijn programmaboekje aangekruist. Als projectmanager ben ik natuurlijk erg benieuwd naar hun ervaringen. Dit met de werkmethode, UberScrum.

Waarom UberScrum? De belangrijkste take aways

De UberScrum werkwijze borduurt voort op de Scrum werkwijze. Oftewel multidisciplinaire teams en korte sprints. GoalGorilla hanteert al jaren de Scrum werkwijze. Onze klanten ervaren dit als buitengewoon prettig. Kwaliteit en efficiëntie die gepaard gaan met levering op tijd én binnen budget!

 

Anton Vanhoucke vertelde ons over de UberScrum werkwijze. UberScrum onderscheidt zich door strategie en design ook bij het werkproces te betrekken. En dus niet alleen development. De UberScrum methode is geboren uit frustratie. Dit tijdens trajecten waarbij strategie en design geen onderdeel uitmaken van het Agile development traject. 

 

Veelgehoorde issues zijn:

 • Lange discussies over de scope van het project;
 • Designers die 2D ontwerpen, terwijl de “3D” interactie met gebruikers nog onduidelijk is;
 • Developers die moeten wachten omdat gesprekken over designs nog gaande zijn;
 • Alle fases die op een gegeven moment door elkaar lopen;
 • Een lang besproken ontwerp dat uiteindelijk niet kan worden gebouwd.

Met ‘UberScrum’ wordt gestart met de belangrijke Sprint 0 (ook wel de Discovery Fase genoemd). Hierin worden de grove lijnen uitgezet. Anton vergelijkt dit met de voorbereiding van het koken van een gerecht. De finetuning komt later “tijdens het koken”. 

 

Sprint 0 bestaat uit:

 1. Strategie (merkstrategie, touchpoints, user research en projectdoelen met KPI’s)
 2. Product Statement (In 1 zin hetgeen je gaat maken, denk aan USP’s)
 3. Ontwerp (De belangrijkste 2-3 pagina’s, ideeën over stijlelementen)
 4. Technisch ontwerp (architectuur, frameworks)
 5. Outline (De sitemap op hoofdlijnen.)
 6. User stories (Opgesplitst in design en development stories, prioriteren van backlog)
 7. De definition of done (Wanneer beschouwen we een onderdeel als klaar?)

Alle disciplines starten tegelijk. Ook de content redactie (passen de koppen en de content binnen het design?) en de testers. Designers zijn bezig met de stories, terwijl developers in dezelfde sprints hiermee aan de slag gaan. Tussen de sprints door zullen de ontwikkelde onderdelen uit de backlog worden gepresenteerd. Hierdoor wordt het aantal tussentijdse presentaties minder. 

De Product Owner is key voor Scrum. Hij of zij moet met alle stakeholders communiceren. De Product Owner moet idealiter iemand zijn die voor de klant werkt. Iemand met mandaat en voldoende tijd voor het project. Iemand die keuzes durft te nemen. Wisselende afwezigheid, koersafwijkingen en besluiteloosheid zijn enkele valkuilen die vermeden dienen te worden. 

GoalGorilla, Agile en Scrum

Ook binnen GoalGorilla zijn wij overtuigd van Agile en Scrum werkmethodes. Bij de ontwikkeling van onze (nieuwe) website hebben we staggered scrum toegepast. Design stories lopen hierbij voor op development. (Bij UberScrum verloopt dat dus gelijktijdig.)

 

Agile is geen heilige graal en niet geschikt voor elke soort klus. Wel lost het een groot deel van de hierboven omschreven problemen op. Agile maakt het traject korter en het resultaat beter! Design wordt dichter bij development gebracht, omdat developers eerder in het traject worden betrokken. Ook klanten worden betrokken in dit design traject.

 

Klanten willen vaak het allermooiste en grootste product. In het belang van het project is het echter beter het minimal viable product (MVP) te bepalen. Oftewel het antwoord op de vraag: “Wat is minimaal nodig in de eerste release voor de live-gang?”. Vanuit deze stabiele basis kun je iteratief verder bouwen, testen en bijsturen. Doordat het budget vooraf bepaald is zul je hier nooit overheen gaan. Tegelijkertijd wordt een flexibele scope behouden en worden keuzes gemaakt in het belang van het project. Sinds 2014 hebben we daarom ons eigen design team bij GoalGorilla. Zo kunnen designers én developers al in een vroeg project-stadium samenwerken. En nadenken over hoe onze klantprojecten al snel impact hebben op resultaten.

 

Ontdek zelf het succes van Agile en Scrum werken. Lees alle voordelen, ook voor jouw project, op goalgorilla.com/onze-krachten/development/agile. Altijd op tijd, altijd binnen budget!

 

Spreek ons nu meteen aan via live chat of bel 053 - 711 36 91. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook: agile@goalgorilla.com. Binnen één werkdag heb jij een reactie. Je hebt nog nooit zo dicht bij jouw users gestaan!

Beheerder
GoalGorilla

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten