Penguin 4.0 update: real time algoritme

De update werd uitgerold eind september 2016, en van deze worden SEO's blij!

Gary Illyes kondigde al eind 2015 via Twitter de komst van Penguin 4.0 aan. En eindelijk is die daar! Het algoritme is nu real-time. Waarom is dat een SEO voordeel?

Update Google Penguin 4.0: een real time algoritme

Auteur: Sjoerd Pijnappel, SEO Specialist bij GoalGorilla. Gepubliceerd op 06-11-2015. Laatste update: 26-09-2016.

Eind 2015* komt de volgende Penguin update, en daar worden SEO’s blij van! Met name de SEO’s die het (weer) ‘the right way’ doen. Deze 4.0 versie is namelijk een real-time versie. Dit betekent niet meer maanden (of zelfs langer...) wachten op de effecten van je linkbuilding activiteiten. Zodra Google de links ontdekt, neemt zij de links mee in haar algoritme, en dus de beoordeling van je website.

*Google gaf eind 2015 aan dat de Penguin 4.0 update pas in het nieuwe jaar, 2016, werd uitgerold, met als reden 'de feestdagen'. Dat bleek langer te zijn, want pas op 23 september 2016 maakte Google officieel bekend dat de Penguin update was uitgerold.

De geruchten over een nieuwe update deden al lange tijd de ronde. In juli 2015 vertelde Gary Illyes, Webmaster Trends Analyst bij Google, dat het nog wel even op zich laat wachten. Maar plots bevestigde hij kort maar krachtig via Twitter de komst van Penguin 4.0 aan het einde van 2015. Deze versie betekent dat het algoritme continu wordt geüpdatet. En daar zitten veel websites op te wachten.

bevestiging real time Penguin algoritme

Bevestiging Penguin update eind 2015 door Gary Illyes.

Waarom is de real time Penguin algoritme 4.0 een SEO voordeel?

Bij voorgaande versies van het algoritme, betekende getroffen worden door een Penguin penalty, zelfs als je tussendoor je ‘goede gedrag’ liet zien, dat het maandenlang duurde voordat je SEO resultaten waren hersteld. Er zat niets anders op dan wachten totdat de volgende Penguin update werd uitgerold.

Gelukkig verandert dit! De real-time algoritme zorgt ervoor dat zodra Google’s crawler ontdekt dat een spammy link is verwijderd of gedisavowed, dit direct door de Penguin algoritme wordt verwerkt. Hierdoor is een Penguin penalty veel sneller opgelost, en word je direct beloond voor ‘doing it the right way’. Je resultaten herstellen sneller.

Voor de stoute black hats: deze update zorgt er ook voor dat je niet lang meer kunt profiteren van spammy links. Want zodra Google deze links ontdekt, worden die ook direct verwerkt. En natuurlijk zegt Google dat black hat tactieken niet werken, maar uit het verleden blijkt het tegendeel toch soms echt waar. Maar dat wordt nu dus nog sneller bestraft.

Wat is de Penguin update?

Even het geheugen opfrissen. Wat is ook alweer de Penguin Update? Google Penguin is een algoritme dat de kwaliteit van links tussen websites beoordeelt. Het is bedoeld om misbruik tegen te gaan. Oftewel het aanpakken van black hat strategieën en tactieken als het kopen van links, het ontwikkelen van linknetwerken en het creëren van doorway-pagina’s.

De Penguin algoritme maakt onderdeel uit van de overall search algoritme van Google: de Hummingbird algoritme. Het is dus één van de vele factoren die bepalen hoe goed vindbaar jouw website is in Google. Maar wel één van de belangrijkste! En dat merken websites soms direct na een Penguin update. Ze openen Google Analytics om het aantal organische bezoekers te bekijken en schrikken opeens van een grote daling.

website getroffen door Penguin update

Veel websites herkennen dit beeld na een nieuwe Penguin update.

Tijdlijn updates van het Penguin algoritme:

  • Penguin 1.0: april 2012: Google lanceert de eerste versie van het Penguin algoritme, in de hoop dat websites die aan ‘spammy activiteiten’ doen, worden gestraft. O.a keyword stuffing, cloacking en duplicate content werden aangepakt. In mei 2012 (1.1) en oktober 2012 (1.2) werden nog kleine refreshes van het algoritme gedaan.
  • Penguin 2.0: mei 2013: Google heeft haar techniek vernieuwd om spam te stoppen, en rolt daarom versie 2.0 uit. Waar in versie 1 met name Engelse websites negatief effect konden ondervinden van dit algoritme, ondervinden anderstalige website dit in versie 2.0 ook meer. In oktober 2013 was een kleine refresh van deze versie (2.1).
  • Penguin 3.0: oktober 2014: voor veel SEO’s is dit een verwarrende term, omdat het niet echt een update is, maar meer een refresh. Vanaf dat moment ontstond ook de behoefte om sneller refreshes door te voeren (update 4.0: een real time algoritme)
  • Penguin 4.0: september 2016: Google updatet haar algoritme, waardoor Penguin nu een real-time algoritme is. Rand Fishkin van Moz vertelt in een Whiteboard Friday uitgebreid over de veranderingen naar de real-time Penguin 4.0.

Check Search Engine Land voor een uitgebreid overzicht en meer specifieke informatie over de updates.

Websites zijn soms een beetje bang voor de Penguin update. De zoekresultaten worden vaak flink door elkaar geschud. Maar wanneer je altijd netjes aan Google's richtlijnen hebt gehouden en houdt, dan is deze update (maar ook de voorgaande) absoluut positief voor je. We zijn benieuwd welke effecten deze update heeft. Misschien valt jouw concurrent wel uit de top van Google ;)

Consulting Marketeer
Sjoerd Pijnappel

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten