Paid Drupal modules and distros will be successful: eens of oneens?

Geef jouw mening over dit onderwerp

Op 12 mei spreekt Taco Potze op DrupalCon in New Orleans. Hij bespreekt daar een 'gevoelig' onderwerp. Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

Paid Drupal modules and distros will be successful: eens of oneens?

Van 9 t/m 13 mei wordt in New Orleans de DrupalCon gehouden. En niemand minder onze Development Director, Taco Potze, gaat daar een gevoelig onderwerp aansnijden. Hij verzorgt namelijk een sessie over selling Drupal modules and distros. Een gevoelig onderwerp, omdat het aanbieden van modules en distributies tegen betaling ongebruikelijk is in de Drupal open-source community. Maar waarom is het wel geaccepteerd en succesvol bij WordPress, en zou dat niet kunnen bij Drupal?

>> Eens of oneens? Geef je mening onderaan dit artikel <<

 

Update: Bekijk de sessie terug op YouTube en download de slides!

 

 

Er wordt vaak gediscussieerd over de ‘commercialisering’ van open source communities. En dat werd nogmaals duidelijk door het artikel van Matthew Tift. Hij schreef het artikel Why Paid Drupal Modules Fail: Drupal as Art toen hij de aankondiging van Taco’s sessie op DrupalCon 2016 zag. Het is een onderwerp voor gepassioneerde ‘Drupalistas’. Twee argumenten van Matthew tegen deze ontwikkeling:

  1. Je mag modules en themes alleen distribueren als je aan de voorwaarden van het ‘General Public License’ voldoet. Dit waarborgt de software vrijheid van Drupal. Wat betekent dat de code ‘open’ moet zijn: het moet voor iedereen toegankelijk zijn, en iedereen mag het verspreiden en wijzigen.
  2. ‘Business’ mensen zien Drupal enkel als een product, en alle inspanningen met dit product zijn enkel bedoeld om inkomsten te genereren.

Na aanleiding van dit artikel en Taco’s aankomende sessie op DrupalCon 2016, nodigde Lullabot (Drupal agency in de VS) op 7 april o.a. Taco, Matthew Tift en Robert Douglas uit om over dit onderwerp te discussieren. Luister de interessante podcast hier terug.

Selling Drupal modules and distros

De ontwikkeling op het web gaat razendsnel, en klanten hebben bepaalde verwachtingen op basis van andere online applicaties die ze gebruiken. Aan deze verwachtingen moeten developmentbureaus continu voldoen. Maar om dat te kunnen, moet je innoveren, en moet je dus flink investeren... Dat Taco dit onderwerp aansnijdt, is niet opvallend gezien de huidige ontwikkeling bij GoalGorilla. Op dit moment werken we namelijk aan de lancering van ons eerste Drupal distributie product: Open Social. Waarbij we het open-source platform gratis weggeven, maar betaalde, aanvullende producten en diensten ondersteunend aanbieden tegen betaling.

Daarnaast werken we samen met Yoast aan de ontwikkeling van een premium SEO module: Yoast SEO for Drupal. Yoast is het perfecte voorbeeld van een succesvolle commercialisering in een open source community. De manier waarop Yoast zijn business aanvliegt, wordt inmiddels geaccepteerd door de WordPress community. Dat bewijst zijn populaire betaalde WordPress SEO plugin, die meer dan 4 miljoen(!) actieve gebruikers kent. Yoast gebruikt de inkomsten van de betaalde plugin om te investeren in de verdere ontwikkeling van de gratis plugins.

Taco Potze

‘We willen ontdekken hoe betaalde modules en distributies succesvol zijn in de Drupal community. En willen we de community inspireren om meer tijd te investeren in de verdere ontwikkeling van hun modules en distributies zonder de openheid van de community te verliezen.’

 

- Taco Potze, Development Director, GoalGorilla

 

Hoe denk jij over het aanbieden van betaalde modules en distributies in de Drupal Open Source community? Geef onderaan dit artikel je reactie.

 

Taco's sessie op 12 mei @ DrupalCon New Orleans

Op donderdag 12 mei om 13.00 uur start de sessie van Taco. De verwachting is dat er een levendige discussie ontstaat. Tijdens de sessie wordt o.a. besproken:

  • Waarom Yoast koos voor een betaalde plugin
  • Hoe Yoast door deze keuze groeide naar 30 werknemers
  • Hoe betaalde modules en distributies zullen leiden tot meer innovatie in Drupal
  • Wat onze visie is op commerciële Drupal modules
  • Wat dit betekent voor de marketing en sales van modules en distributies
  • Wat de nadelen zijn voor een open source community

In de aanloop naar de sessie op DrupalCon New Orleans schrijft Taco een aantal blogs op Medium.com. Lees zijn eerste artikel over de Top 5.000 Drupal modules, zijn tweede artikel over de ‘super long tail’ van deze modules, en zijn derde artikel over welke Drupal 7 modules in Drupal 8 Core zitten. We houden je uiteraard op de hoogte van de sessie en de reacties uit de Drupal community.

Open Social booth op 11 mei

Op woensdag 11 mei vanaf 10.15 uur zijn wij present bij booth #116. Taco en Mieszko, oprichters van GoalGorilla, zijn daar aanwezig om een demo te geven van ons product Open Social. Uiteraard is Taco daar ook aanwezig om te praten over zijn interessant sessie op DrupalCon.

 

Open social

 

Co-founder
Taco Potze

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten