Waarom Drupal 8 en waarom nu (niet)?

Over Drupal 8 en of het geschikt is voor je project.

Lees hier over de status en voordelen van Drupal 8, artikel op basis van een track van Jeffrey Maquire op DrupalJam 2015.

Jochem van Nieuwenhuijsen is developer bij GoalGorilla. Hij deelt zijn ervaring met de DrupalJam 2015.

Afgelopen donderdag 30 april waren we met de developers van GoalGorilla op de DrupalJam in Maarssen. De DrupalJam is hét Drupal evenement van de lage landen. 

Tijdens het bekijken van de agenda viel mijn oog gelijk op een track van Jeffrey Maguire. De titel was: “Why Drupal 8? Why now?”. Erg interessant. Oze eigen website is ook in Drupal 8 gebouwd. Onze ervaringen waren erg wisselend en ik was benieuwd wat de ervaringen van anderen waren.

Drupal 8 is vernieuwend

Jeffrey McGuire (beter bekend als ‘JAM’ in de drupal wereld) begon zijn track met de voordelen die Drupal 8 biedt ten opzichte van Drupal 7.

  • back-end volledig vernieuwd, alles bestaat uit views; versnelt het ontwikkelen van websites
  • meertaligheid ondersteuning out-of-the-box; je bouwt eenvoudig  en zoekmachine vriendelijk pagina's meerdere talen
  • migratie modules; zelfs voor andere CMS'en zoals Wordpress, Joomla en Typo 3

Tenslotte kan Drupal 8 'headless' ingezet worden. Dit betekent dat je erg gemakkelijk een andere front-end aan een Drupal 8 site kan koppelen. Dit zijn slechts een paar vernieuwingen die Drupal 8 biedt.

De inzetbaarheid van Drupal 8

Ook kwam de status van Drupal 8 ter sprake. Is het verstandig om nu al een productie site op Drupal 8 te lanceren? De conclusie was dat alleen innovators het op dit moment doen. Bedrijven en mensen die weten waar ze mee bezig zijn en die graag voorop willen lopen in de nieuwste ontwikkelingen.

Belangrijk op te weten daarbij is dat Drupal 8 nog een beta is. Dat betekent dat de kern functionaliteiten nog problemen hebben, en regelmatig herschreven worden. De geruchten gaan dat de eerste final Drupal 8.0 versie tijdens DrupalCon in Barcelona wordt gepubliceerd. Ondertussen loopt het aantal kritieke problemen gestaag terug (zie hieronder)!

 

Remaining critical issues during the Drupal 8 beta Lees meer over de Drupal 8 voortgang en hoe jij kan bijdragen op: https://www.drupal.org/drupal-8.0/get-involved

Onze ervaring met Drupal 8 beta's

Hoe zat het met onze eigen ervaringen met Drupal 8? Eén van de grootste problemen waar we tegen aanliepen toen we begonnen met de ontwikkeling van onze eigen site, was dat er amper documentatie was. We moesten veel zelf uitzoeken en omdat de manier waarop je ontwikkelt in Drupal 8 behoorlijk afwijkt van Drupal 7 zat hier een steile leercurve voor ons als developers. Zo is Drupal 8 object georiënteerd en is Drupal 7 dit niet. Voorbeelden waren er wel gelukkig. Een ander groot probleem was het ontbreken van een ‘upgrade path’. Met andere woorden het updaten van versie beta 2 naar versie beta 3 was geen actie die gegarandeerd lukte. We begonnen te ontwikkelen in beta 2. Upgraden lukt 1 keer naar beta 3. In beta 4 waren de wijzigingen in datastructuren zo talrijk dat het niet meer mogelijk was te upgraden. Een nieuwe installatie is dan de enige oplossing.

Er zijn, wat GoalGorilla betreft, drie belangrijke reden waarom Drupal 8 nog niet aan te raden is voor niet experimentele websites:

  • de meeste modules, die Drupal zo'n rijk en effectief CMS maken, zijn nog niet beschikbaar voor versie 8
  • documentatie ontbreekt, wat de leercurve voor het bouwen in Drupal 8 stijl maakt
  • het is een beta versie, upgraden is niet altijd mogelijk en je hebt potentieel security issues

Houdbaarheid van Drupal 7

Ook gaf JAM aan dat Drupal 7 zeker geen achterhaalde technologie is. Drupal 7 wordt (en blijft voorlopig) nog steeds regelmatig ge-update. Voor sites met veel door gebruikers aangemaakte inhoud is het nog zeker verstandig deze in Drupal 7 te bouwen. Simpelweg omdat Drupal 7 betere beveiliging biedt. Ook grotere projecten zou je nog steeds in Drupal 7 moeten bouwen. Er is simpelweg meer ondersteuning voor Drupal 7 op dit moment. Tot het moment dat je een functionaliteit nodig hebt die niet meer in Drupal 7 gebouwd kan worden, is het verstandig nog op Drupal 7 te vertrouwen.

Toekomst en conclusie

Hoe ziet de toekomst van onze website eruit? We ontwikkelen onze website agile. Drupal 8 is al geweldig, wordt nog veel beter, maar het is nog niet klaar om grotere projecten in te bouwen. Hiervoor is het beter om nog te vertrouwen op het veiligere en beter ondersteunde Drupal 7. Naar verwachting komt hier pas aan het eind van de zomer 2015 verandering in als de eerste niet-beta 8.0 versie van Drupal wordt gelanceerd.

*(c) Foto: Katharina Pöhlmann
*Meerdere foto's door Stichting Drupal Nederland, originelen: https://plus.google.com/u/0/photos/107293052424316997715/albums/6143918884673504209

Beheerder
GoalGorilla

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten