Workshop contentstrategie aan studenten HAN

Praktische toepassing van de Customer Journey, Content optimalisatie, en Skyscraper Techniek

Gedreven en geïnteresseerde studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) namen maandag 12 maart deel aan onze interactieve contentstrategie workshop. Lees hieronder meer over de workshop.

Workshop contentstrategie ontwikkelen aan studenten HAN

Maandagochtend 12 maart was onze kantine gevuld met gedreven en geïnteresseerde tweedejaars studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Vanuit Nijmegen en Arnhem, maar ook van dichterbij uit Enschede en de Achterhoek, kwamen de studenten naar GoalGorilla om deel te nemen aan de workshop gegeven door onze Online Consultant Sjoerd Pijnappel en junior Content Marketeer Bart van Maar.

Met deze interactieve workshop hebben we de studenten in vier stappen zelf een award winning opzet laten bedenken. Want met de Skyscraper techniek, die wij voor diverse klanten inzetten, zijn wij de afgelopen twee jaar in de prijzen gevallen. Hoe we dat hebben gedaan? Door waardevolle, linkwaardig content te creëren o.b.v. zoekintenties en samen met experts. En dat leren we ook graag de studenten.

“We vinden het belangrijk om bij te dragen aan het verbreden en verbeteren van de toepasbare kennis van toekomstige marketing specialisten.”

Aldus Sjoerd over de reden van deze workshop. ‘We merken dat er soms een kloof zit tussen het onderwijs en de praktijk. Daarom willen wij met deze workshop een brug daartussen slaan. We laten studenten zien hoe abstracte theorie praktisch wordt toegepast in echte klantopdrachten en welke resultaten daarmee worden behaald. En dat was erg tof om te doen!'

Bekijk hier een sfeerimpressie van de workshop.

De Customer Journey van studente Simone

Om waardevolle content te kunnen schrijven, neemt Sjoerd de studenten eerst mee op reis. Je moet namelijk de reis van jouw potentiële klant begrijpen en de verschillende fasen waarin hij zich kan bevinden. Deze reis noemen we de Customer Journey.

Workshop Customer Journey
Sjoerd legt uit wat de Customer Journey is


Daarom bekijken we de Customer Journey van Simone. Zij is op zoek naar een kamer. Simone gaat na de zomer studeren in Enschede. Maar ze woont in Utrecht, en ze heeft geen zin om elke dag op en neer te moeten reizen. We volgen Simone in haar online klantreis naar het vinden van een geschikte kamer in Enschede. We focussen ons daarbij op de fasen: Behoefte, Oriëntatie, Afweging en Conversie.

Customer Journey 4 fasen
De vier fasen van Simone in haar zoektocht naar een studentenkamer


Content hoog laten scoren in Google

In bijna alle gevallen begint een online klantreis in Google. Wanneer jij zorgt dat jij met jouw content hoog scoort in de zoekresultaten, dan kun jij bezoekers genereren naar jouw website die dan hopelijk een conversie doen. Maar hoe zorg je er anno nu voor dat je een goede positie hebt in Google?

Dat doe je door te achterhalen wat de zoekintenties zijn van de zoeker zijn, en deze zo goed en uitgebreid mogelijk te beantwoorden in jouw content. Voor een huisbaas in Enschede onderzochten we de zoekintenties van Simone. Zodat hij haar met goede content bereikt tijdens haar zoektocht in Google.

Zoekintenties achterhalen
Zoekintenties van een student op zoek naar een studentenkamer


Echt waardevolle content in 4 stappen

Maar vaak heb je niet voldoende kennis in huis om de belangrijkste zoekintenties te beantwoorden. En daarnaast is niet alleen de inhoud erg belangrijk voor het goed vindbaar worden van je content, maar ook de waardering van andere websites. Daarom duiken we na de pauze samen met Bart dieper in op de Skyscraper Techniek. In vier stappen legt Bart uit hoe we de Skyscraper techniek toepassen voor onze klanten, en waarom het gebruik maken van experts belangrijk is om resultaat te behalen. 

  1. Zoek een geschikt onderwerp door vijf vragen met ‘ja’ te beantwoorden
  2. Bepaal de zoekintenties en de content opzet o.b.v. de zoekintenties
  3. Zoek de juiste experts om je te helpen de content echt waardevol te maken
  4. Overtuig outreach websites jouw content te delen op hun website of social media

De studenten stellen kritische vragen over bijvoorbeeld linkbuilding: "Op school hebben we geleerd dat linkbuilding een achterhaalde techniek is". Sjoerd en Bart leggen uit dat linkbuilding niet dood is. "Het is nog steeds belangrijk dat je waardering krijgt van andere websites in de vorm van een linkje. Het gaat echter niet meer om de hoeveelheid links, maar om de kwaliteit van de links. Het toevoegen van linkjes op bijvoorbeeld Startpagina’s werkt absoluut niet meer. Google prikt daar tegenwoordig zo doorheen. Je moet linkjes ‘verdienen’, en dat doe je door te focussen op waardevolle content."

4 stappen naar content succes
Bart legt uit hoe je de vier stappen van de Skyscraper Techniek toepast
 

Zelf aan de slag met de Skyscraper Techniek

De studenten hebben nu een goed beeld van de Customer Journey, het optimaliseren van content anno nu, en het praktisch toepassen van de Skyscraper Techniek. Ze gaan nu zelf aan de slag in kleine groepjes en krijgen de opdracht om aan de hand van de Skyscraper Techniek zelf een award winning content opzet te bedenken. We zien dat het daadwerkelijk toepassen van de theorie best even pittig is. Sjoerd en Bart lopen rond om alle vragen van de studenten te beantwoorden. De groepjes worden samengevoegd tot 2 groepen, zodat de studenten ook onderling hun ideeën kunnen uitwisselen. Aan het einde presenteren de studenten hun ideeën. Eén groepje komt zelfs met een zeer originele invalshoek, wie weet interessant voor één van onze klanten!

Studenten aan de slag met content strategie
Studenten gaan onder begeleiding zelf aan de slag

 

‘Het was beter toegepast op de praktijk dan wat ik op school ervaar.’

Na afloop wilden we uiteraard graag weten of onze workshop iets heeft kunnen bijdragen en wat we kunnen verbeteren voor een volgende keer. De studenten zijn erg enthousiast en beoordelen onze workshop met gemiddeld bijna een 8!

"Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat wat we op school leren ook echt wel in de praktijk wordt gebruikt en dat het werkt. Het was een erg duidelijke uitleg en kregen we nu in één ochtend concreet uitleg en echte klantvoorbeelden over wat we de afgelopen weken in al die weken hebben geleerd." 
- Heather-Rose Nauta, 2e jaars student CMD aan de HAN. 

En een andere tweedejaars CMD student zei: “Het was beter toegepast op de praktijk dan wat ik op school ervaar. Erg goede workshop, maakt me erg enthousiast en het is volgens mij een ontzettend gaaf bedrijf dat veel hiervan afweet." We zijn erg blij met deze feedback en dat we als GoalGorilla kunnen bijdragen aan het verbreden en verbeteren van de kennis van toekomstige marketing specialisten.

 

Scrum Master
Bianca van Essen

Bekijk ook onze andere nieuwsartikelen

Klik voor onze award winnende klanten