Van nieuw merkverhaal naar nieuwe website

Samen goed voor elkaar

Blue Ocean Alliance ontwikkelde samen met Ilja Klees een nieuw merkverhaal en website voor Dimpact. Benieuwd hoe we met Dimpact alles ‘Samen goed voor elkaar’ kregen? Lees hieronder meer over het proces aan de hand van Dimpact’s kernwaarden.

Hoe wij met Dimpact alles ‘Samen goed voor elkaar’ kregen

Blue Ocean Alliance ontwikkelde samen met Ilja Klees, Experience Strategist & Designer, een nieuwe website voor Coöperatie vereniging Dimpact. De website is gebouwd op basis van haar eigen product en sluit totaal aan bij het nieuw vormgegeven merkverhaal van de organisatie. Het project kent vijf onderdelen:

 1. Merkverhaal: Wie is Dimpact en waar staat Dimpact voor?

 2. Look&Feel: Hoe vertalen we het nieuwe merkverhaal naar online?

 3. Interactie design: Hoe creëren we een soepele websitebeleving voor de bezoeker?

 4. Grafisch design: Hoe brengen we de Look&Feel en het interactie design samen?

 5. Development: Hoe ontwikkelen we een website op basis van het eigen product?
   

Jolijn Reimerink

Door een goede samenwerking met Blue Ocean Alliance hebben we binnen afzienbare tijd een website gerealiseerd waar we erg trots op zijn! ‘Practise what you preach!

Jolijn Reimerink, Marketing & Communicatie adviseur bij Dimpact


Hoe kregen wij deze vijf onderdelen samen met Dimpact goed voor elkaar? Door een vijftal belangrijke kenmerken van Dimpact te gebruiken!

Ontdekkende metgezel: Innoveren en ontzorgen

Het project begon met het opnieuw vormgeven van het merkverhaal. Wie is Dimpact en waar staat Dimpact voor? Het merkverhaal is het hart voor je communicatie. Dimpact gelooft in de kracht van samenwerken en co-creatie. Vooral in deze wereld waar technologische innovaties, wetgeving en maatschappelijke ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Hierdoor lijkt het dat mensen steeds verder uit elkaar groeien en het menselijke contact zeldzamer wordt. Dimpact staat juist voor echte connecties tussen echte mensen. Zij werkt als coöperatie samen aan een steeds betere dienstverlening met én voor gemeenten. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. En daarom staat het hart van Dimpact voor: Samen goed voor elkaar!
 

Merkboek Dimpact
Bij een merkverhaal hoort een mooi merkboek

 

Co-creatie: Van, voor en door gemeenten. Echt!

Een merkverhaal kom je niet letterlijk tegen op een website. Je moet het gewoon voelen. Het moet merkbaar zijn. Overal. In de hele organisatie. Om te zorgen dat het merkverhaal van Dimpact geen fancy verhaal werd, betrokken we het Dimpact team bij het formuleren van de ingrediënten voor het merkverhaal. We onderzochten welk karakter het beste past en wat mensen motiveert om met Dimpact een waardevolle relatie aan te gaan.
 

Look and feel Dimpact
Look&Feel op basis van het nieuwe merkverhaal

 

Het nieuwe merkverhaal past perfect bij Dimpact en is vertaald naar een passende Look&Feel (hierboven zie je daarvan een mock-up). De gemeenten moeten namelijk centraal staan. Hetgeen dat gemeenten samen hebben bedacht, opgestart en gecreëerd, moet een inspiratie zijn voor andere gemeenten of nieuwe potentiële lid-gemeenten. Met die co-creatie innoveert, ontzorgt en versterkt Dimpact haar community. Daarom zie je op de nieuwe website duidelijk de samenwerking tussen verschillende gemeenten naar voren komen.
 

Ilja Klees

Mooi dat je als coöperatie juist de samenwerking als de kracht van je merk omarmt. Alle deuren open naar gezamenlijk succes!

Ilja Klees, Experience Strategist & Designer

 

Daadkracht: Niet alleen dromen

Dromen over het verbeteren van dienstverlening is niet voldoende voor Dimpact. Zij voegt daadkracht toe. Dimpact wil dat de dromen van gemeenten worden gedeeld, zodat zij deze dromen kan realiseren. Daarom staat alles in het teken van ‘Doe mee’ op de nieuwe website. Met deze gedachten startten we met het interactie design. Bij het interactie ontwerp gaat het om de functionaliteit van de website, niet het mooie plaatje. Daarom ziet een interactie ontwerp er altijd een beetje saai uit.

Om een goed interactie design te kunnen maken, hebben we samen met Dimpact de customer journey bepaald. Belangrijk, want hierdoor begrijpen we voor wie we designen en hoe diegene zich gedraagt online. Vier factoren stonden centraal tijdens het ontwikkelen van het prototype:

 1. Eenvoud: We versimpelden de websitestructuur, hierdoor is de website makkelijker en beter te begrijpen en te gebruiken.
 2. Continuïteit: We zorgden er met het interactie ontwerp voor dat de gebruiker altijd de meest logische vervolgstap gemakkelijk kan zetten. Er is geen einde.
 3. Consistentie: Alle elementen in de website zijn op een consistente wijze gebruikt, waardoor gebruikers de website snel begrijpen. Tevens biedt deze consistentie ook grote voordelen in de technische ontwikkeling.
 4. Responsive: Zoals altijd, moet het design op elk device er goed uit zien, zodat de gebruiker altijd een optimale ervaring heeft.
   
Interactie ontwerp dimpact
Klik hier om het interactie ontwerp te bekijken

 

Verbinden: Samen kom je verder

De directe betrokkenen van de gemeenten staan centraal in het grafische ontwerp. Echte connectie met echte mensen. Het gaat om het verhaal van de projecten die gemeenten hebben gerealiseerd en hoe andere leden het ook kunnen toepassen. En wie kunnen dat nou beter vertellen dan de leden zelf.

Tijdens de grafisch vormgeving hebben we de Look&Feel opnieuw opgebouwd en gestructureerd door middel van de atomic design techniek. Atomic design is  geïnspireerd door de chemie. Het design wordt verdeeld in atomen. Deze kleine bouwsteentjes vormen gezamenlijk moleculen. Zie het als de boutjes, moeren, poten en tafelblad (atomen) die samen een tafel (molecule) vormen. En de moleculen vormen op hun beurt samen weer complexere organismen. De tafel, stoelen, de banken etc. (moleculen) vormen een woonkamer (organisme). En met die organismen (woonkamer, slaapkamers, keuken etc.) bouw jij je website (je huis). Dit alles leggen we vast in een style guide. Op deze manier zorgen we ervoor dat het design consistent is, maar ook veel elementen hergebruikt worden. Wat veel development tijd scheelt.

Daarnaast hebben we de Look&Feel op bepaalde vlakken aangepast, omdat voor Dimpact toegankelijkheid een belangrijke rol speelt. Toegankelijkheid, ook wel accessibility genoemd, speelt een steeds belangrijkere rol in webdesign. Zo hebben we kleuren en fontgroottes aangepast, zodat de website voor iedereen bruikbaar is ongeacht (visuele) beperkingen.
 

Cases dimpact
Lid gemeenten vertellen zelf hun verhaal

 

Hergebruik: Practise what you preach

Het merkverhaal verwoordt exact waar Dimpact voor staat, de Look&Feel past als een fijne jas, het prototype wijst de websitebezoeker de weg, en het grafische ontwerp is voor iedereen toegankelijk. Nu is het tijd om de website te ontwikkelen. 

De basis van het development is het eigen product van Dimpact, namelijk WIM 2.0. Dit wordt ook door de leden van Dimpact, de aangesloten lid-gemeenten, gebruikt. Hiermee realiseren gemeenten snel en tegen minimale kosten online toegankelijkheid. We waren daardoor in staat om al in twee sprints (binnen vier weken) de gehele website te ontwikkelen.
 

Maria Palys

Vanaf het begin stond WIM 2.0 centraal. Hierdoor werden bij het design traject al slimme keuzes gemaakt. En door het gebruik van een style guide en het Block Management System waren we in staat om de website al binnen twee sprints op te leveren.

Maria Palys, Project Manager


We creëerden veel flexibiliteit voor Dimpact met de website. We gebruiken voor dit project namelijk het Block Management System. Dat wil zeggen dat elke pagina kan worden opgebouwd met vooraf ontwikkelde blokken (layouts en componenten). Dit stelt Dimpact in staat om gemakkelijk zelf pagina’s te ontwikkelen zonder tussenkomst van een developer. Ook is er de mogelijkheid om blokken samen te stellen en die op meerdere plekken automatisch te laten terugkomen. Bijv. een slider met de laatste projecten, of een overzicht met de laatste nieuwsberichten.

Nieuwe dimpact website
Bekijk hier het gave eindresultaat van de nieuwe website van Dimpact

Drie takeaways uit dit project voor jou

Neem deze takeaways mee als jij aan de slag gaat met jouw nieuwe website:

 1. Schrijf geen fancy verhaal, maar kies voor karakter. Begin bij de kracht van je merk en gedraag je er naar. Online en offline.
 2. Zorg dat je UX aansluit bij de belofte van je merk. Alleen een design met een hart klopt en een design dat je bezoeker helpt hun doelen te behalen.
 3. Begin en leer! Zorg voor een goede basis en bouw je content, je signatuur en je merk steeds verder uit. Je wordt ook niet volwassen geboren.


Wil jij ook een nieuwe brand identity of een nieuwe website? Lees dan meer over de drie grote voordelen die Blue Ocean Alliance biedt. Of plan direct een kennismakingsgesprek met één van onze online consultants via info@goalgorilla.com.

 

Klik voor onze award winnende klanten